DÜNYA UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE FEDERASYONU ARTUKLU İLÇE BAŞKANI DEMİR KONUŞTU
Derneğin faaliyet ve çalışmaları hakkında bilgiler aktaran Mardin İl Başkanı Medeni Aslan, Mardin teşkilatlandıklarını, amaçlarının gençleri uyuşturucu illetinden uzak tutmak topluma kazandırmak olduğunu, bu kapsamda seminerler düzenleyerek, projelerimizi hayata geçirmek istediklerini söyleyen Aslan “Dernek olarak uyuşturucudan kurtulmak isteyen gençlere kapılarının sonuna kadar açık olduğunu ailelerimize gençlerimize gereken desteği vermeye hazır olduğumuzu vurgulamak istiyorum. Mardin’ın tüm ilçelerinde uyuşturucu batağına düşen gençlerimizi ailelerimizin desteği ve işbirliği ile bulup, topluma yeniden kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.
Genel Başkanlığını Halit Toprak’ın yaptığı Dünya Uyuşturucu ile Mücadele Derneği (DUMFED ) çatısı altında 2022 yılından beri Medeni Aslan başkanlığında Mardin’de yapılanan bir dernek olduklarını kaydeden DUMED Artuklu ilçe başkanı Mehmet Demir Mardin’de bulunan Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ile sık sık bir araya gelerek istişareler yaptıklarına değindi.
DUMFED Artuklu ilçe başkanı Mehmet Demir Gençleri uyuşturucu iletinden kurtarmak ve toplumsal hayatın içine dahil etmek için önemli projeleri sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte hayata geçirdiğimiz ve geçireceğimiz projelerle uyuşturucuyla mücadele konusunda ciddi yol alabileceklerini söyledi.
DUMFED Artuklu ilçe başkanı Demir “Uyuşturucu tacirleriyle mücadele konusunda güvenlik güçlerimizin son zamanlardaki titiz ve özenli çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Güvenlik güçlerimiz tacirlerle mücadele ederken bizlerde DUMFED Mardin ve Artuklu il ve ilçe başkanlıkları olarak bağımlıları ilgili mücadele etiğimizin altını çizmek istiyorum. Bağımlıkla mücadelemize ailelerimizden destek beklediğimizi ifade etmek istiyorum” dedi.
Mardin DUMFED Artuklu İlçe Başkanı Mehmet Demir, Ayrıca Artuklu’da bir ekip oluşturarak; evvela okullarda uyuşturucu ile mücadele doğrultusunda stk’lar, okul yöneticileri, öğretmenler ve okul aile birlikleri ile istişarelerde bulunacaklarını. belirtti. Uyuşturucudan Kurtulmak
Somut olarak uyuşturucuyu bırakmak, bağımlının kendisini ilgilendirdiği kadar ailesini de ilgilendiren bir konu olduğunu söyledi.
Mardin DUMFED Artuklu İlçe Başkanı Mehmet Demir DUMFED genel başkanı Halit Toprak’ın yapmış olduğu açıklamasını aktardı. Dünya Uyuşturcu İle Mücadele Federasyonu Derneği (DUMFED) Genel Başkanı Halit Toprak “Uyuşturucu ile mücadelede Her ne zaman ve nerede ihtiyaç duyarsan duyalım devletimizi ve kolluk güçlerimizi hazır bulduk, Ve bu konuda her zaman devletimizin desteğini arkamızda ve yeri geldiğinde yanımızda hissettik
Uyuşturucu ile mücadele top yekün kararlılıkla üzerine gidilecek bir sorundur… Devlet sivil toplum kuruluşları tüm ebeveyinler, Bu soruna her şey den üstün bakmak zorundadırlar”dedi
Madde bağımlısı kime denir?
Dünya Sağlık Örgütü bağımlı kişiyi şöyle tarif eder: Maddeyi elde etmeye ve kullanmaya yönelik yoğun arzu ve ihtiyaç hissetme
Kullanılan dozu artırma eğilimi
Maddenin fiziksel ve psikolojik etkilerine karşı yoğun hassasiyet ve etkileri arayış içinde olma
Maddenin kişinin hayatında önemli bir şey haline gelmesi
Kişinin işte, evde veya okulda yükümlülüklerini sürdürmesini önleyecek şekilde yineleyici biçimde madde kullanması
Fiziksel tehlike yaratabilecek durumlarda (örneğin araç kullanırken) madde etkisinde olma ve bu durumun tekrar tekrar olması Madde kullanımı ile ilişkili yasal sorunlarının varlığı
Madde kullanımının kişinin sosyal yaşamında ve yakınlarıyla ilişkilerinde yineleyici ve kalıcı sorunlara yol açması ancak buna rağmen madde kullanımının sürdürülmesi
Bağımlılık Yapan Maddeler
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre uyuşturucu, “sağlık nedenleriyle alınanlar dışında, yaşayan organizmaya alındığında, organizmanın bir veya birden çok işlevini değiştirebilen herhangi bir maddedir.” Sözlük anlamından da anlaşılacağı üzere uyuşturucu, kişiyi uyuşturan, hareketsiz kılan, kontrolünü kaybettiren maddeler için kullanılan bir terimdir. Uyuşturucu maddeler, bedene girdiklerinde ruhsal, eylemsel ve bedensel değişikliklere neden olup bağımlılık yapabilen kimyasallardır.
Tüm bağımlılık yapıcı maddeler için uyuşturucu sözcüğünü kullanmak doğrudur. Aşağıda bahsi geçenlerin hepsi bağımlılık yapıcı etkisi olan maddelerdir.
Sigara (tütün) Alkol
Opiyatlar (morfin, eroin, kodein, metadon, meperidin)
Uyarıcılar (amfetamin, kokain, ekstazi, kafein) Merkezî sinir sistemini baskılayanlar (barbitüratlar, meprobomat, benzodiazepinler, alkol, akineton)
Uçucu maddeler (tiner, benzen, gazolin, glue, bali gibi yapıştırıcılar)
Esrar ve benzerleri
Fensiklidin (PCP)
Yukarıda görüldüğü üzere uyuşturucu sınıflandırmasına dâhil olan çok sayıda madde vardır. Bunlardan kimisi (morfin, esrar gibi) doğal olup doğada bulunabilirken, kimisi de sentetik veya ekstazi gibi laboratuvarlarda üretilen cinstendir. Bu sebeple bu maddelerin bir kısmı yasal bir kısmı ise değildir.
Madde kullanımı bu kadar yaygınken maddelerin içeriği, zararı, yan etkileri hakkında bir o kadar az bilgi sahibi olunması ise durumun ciddiyetiyle örtüşmemektedir. Oysaki kişiler, özellikle gençler, bu maddelerin içeriği hakkında detaylı bilgiye sahip olduklarında bunları kullanma ihtimalleri azalacaktır.
Madde bağımlılığı, vücudun işlevlerini olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılması, bundan dolayı zarar görüldüğü halde bu maddelerin kullanımının bırakılamamasıdır. Bağımlı, madde kullanımına ara verdiğinde yoksunluk belirtileri yaşar. Zamanla madde kullanım sıklığını ve dozunu artırır.
“Madde bağımlılığı, vücudun işlevlerini olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılması, bundan dolayı zarar görüldüğü halde bu maddelerin kullanımının bırakılamamasıdır.”
Günümüzde, özellikle gençler arasında çok yaygın olan madde kullanımı maalesef ciddi bir problemdir. Bir defayla, merakla, bana bir şey olmaz gibi başlangıçlarla madde dünyasına adım atanlar, bu sürecin sonunda kendilerini bağımlısı oldukları maddeden kurtulmak için çırpınırken bulurlar. Adeta bir düşkünlük olarak tanımlanabilecek bu bağımlılık, kişiyi günlük yaşantısını ve ilişkilerini sürdüremez hale getirir; vücut her gün biraz daha fazla madde arar ve bir önceki doz yetersiz kalır. Özetle kişinin kullandığı madde miktarı sürekli ve düzenli olarak artıyorsa ve alınan madde her geçen gün daha da hızlı tüketiliyorsa madde bağımlılığı süreci başlamış demektir. Bunu kabullenmek istemeyen birey, sistemli bir şekilde bir sonraki madde kullanımını planlar, maddeyi nereden ve nasıl temin edeceğini düşünür. Zararlı olduğunu, yanlış olduğunu bildiği halde madde kullanımını sonlandırmayı istemez ve önüne çıkan engeller ne ve kim olursa aldırış etmeden bağımlısı olduğu maddeye ulaşmak için mücadele eder. Çünkü bilir ki madde kullanımına ara verir veya dozu azaltırsa yoksunluk oluşacaktır. Yoksunluk, kişinin kullandığı madde miktarını ve sıklığını azalttığında oluşan, hayatını devam ettiremeyecek kadar şiddetli bir biçimde yaşadığı fiziksel ve ruhsal bozuklukların tümüdür. En sık karşılaşılan yoksunluk belirtileri şunlardır: intihara meyilli olma, saldırganlık, öfke, sinir krizleri, huzursuzluk. Bu duruma düşmek istemeyen kişi, tüm bu maddi ve tıbbi zorluklarına rağmen madde tüketimine devam eder. Bütün bu süreçleri sürdürmede ısrarcı olanlarda ve bağımlılığını tedaviye yanaşmayanlarda bir süre sonra yetersiz gelen dozun artışı sonucunda vücut, beyin fonksiyonları ve kalp iflas eder; ölüm gözlemlenir.