Mardin'li Çiftçilere Uyarı

Kırsal kesimlerde yaygın olarak başvurulan geleneksel bir yöntem olan anız yakmanın yarardan çok zarar verdiğinin belirtildiği açıklamada Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar ve Mardin Artuklu Üniversitesi Kızıltepe Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Sinan Dayısoylu’nun görüşlerine yer verildi.
Anız Yakmak Toprağın Verimini Azaltıyor
Tarımsal üretimin yapıldığı toprağın yapısında önemli bozulmalara neden olan anız yakmanın toprağın verimini azalttığını ifade eden Mardin Artuklu Üniversitesi Kızıltepe Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi DekanıProf. Dr. Kenan Sinan Dayısoylu, anız yakmanın tarlayı otlardan temizlediği ve yeni üretime tarlayı hızlıca hazır hale getirdiği şeklindeki düşüncenin son derece yanlış olduğunu belirtti.
Hasat sonrası yakılan alandaki ısı nedeniyletoprak için birçok yararlı fonksiyonu yerine getiren doğal maddelerin yok olması sonucu toprağın dengesinin bozulduğunu hatırlatan Dekan Dayısoylu, toprağa karışıp verimi arttıracak ve toprağa ihtiyaç duyacağı besin katkılarını sağlayabilecek birçok maddenin de yangınla beraber yok olduğunu ve anız yakmanın toprağın koruyucu örtüsünü de yok ederek toprağı korumasız bıraktığını sözlerine ekledi.
Anız Yangınları Doğanın Dengesini Bozuyor