Midyat Devlet Hastanesi’nde beyin tümörü ameliyatı yapıldı
Midyat Devlet Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Doktor Ersin İkizoğlu, vücutta kasılma şeklinde nöbet geçiren 50 yaşındaki erkek hastanın ilk müdahalesi Midyat Devlet Hastanesi Acil Servis hekimlerince yapıldığını söyledi. Dr. İkizoğlu, hastanın ilk müdahalenin ardından beyin ve sinir cerrahisi bölümüne nakledildiğini ifade etti.
Hastanın yapılan tetkiklerinde beyinde yaklaşık 4 santim boyutlarında tümör saptanması üzerine hastanın kısa süre içinde ameliyat hazırlıkları yapıldığını aktaran Dr. İkizoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
"Görüntüleme bulgularına göre hastanın tümörü beyin zarlarından köken alan nispeten iyi huylu sayılabilecek bir tümör olarak gözüküyordu. Beynin sol tarafında yerleşim gösteren bu tümör aynı zamanda vücudun sağ tarafına emir-komuta-hareket sağlayan merkezin tam üzerine yerleşmiş ve bu bölgeyi ödemlendirmiş bulunmaktaydı. Hastamızın muayenesinde vücudunun sağ tarafında bir miktar güç kaybı da saptadık. Hasta ve aile ile ameliyatın risklerini konuştuk paylaştık. Özellikle bu bölgenin tümörlerinde ameliyattan sonra felç riski mevcuttur. Tüm bu durumları hasta ve aile ile paylaştık. Ameliyat kararını verdikten sonra hastamız anestezi hazırlıkları yapılarak operasyona alındı."
Operasyonun yaklaşık 7 saat sürdüğünü dile getiren Dr. İkizoğlu, "Uzun süren, kan ihtiyacı olan beyin tümör ameliyatları çok iyi ve dikkatli anestezi yönetimine ihtiyaç duymaktadır. Beyin tümör ameliyatları cerrah kadar anestezi açısından da riskli ameliyatlardır. Anestezi uzman hekimlerimiz, anestezi uzmanı Doktor Akif Kaya, anestezi uzmanı Doktor Serkan Şimşek ve anestezi uzmanı Doktor İbrahim Emre Erman’ın büyük özverili ve başarılı anestezi yönetimi ardından, hasta sorunsuz şekilde uyandırılarak yoğun bakıma çıkarıldı. Yoğun bakım sürecinde de anestezi hekimlerimizle ortak çalıştık. Operasyon başarılı sonuçlandı. Hastamızın operasyon sonrası yapılan görüntülemelerinde kitleyi tamamen temizlediğimizi gördük. Ameliyat sonrası muayenesinde herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmadık. Hastamızın servis takibinden sonra sorunsuz şekilde taburcu etmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hastamız umarız bundan sonraki yaşantısına aralıklı kontroller dışında ek bir tedavi ihtiyacı olmadan devam edecek. Tüm bu süreçte ameliyathane ve servis hemşire-personel ekibimizin emeği çok büyük" dedi.
Teknolojiden yararlanıldığına değinen Dr. İkizoğlu, "Hastamızın ameliyatında dünyada bir süredir kullanılmakta olan “nöronavigasyon” ve “ultrasonik aspiratör” cihazlarını kullandık. Bu teknolojileri de hastanemizde ilk defa kullanma şansı yakaladık. Hastanemiz şartları teknolojiye ulaşım ve araç gereç anlamında bu ameliyatların yapılabilmesi için elverişli durumda. Bize bu imkânı tanıyan hastane yönetimimize ve İl Sağlık Müdürlüğümüze de teşekkür ederiz. Umarız bundan sonra da devamı gelir’’ ifadelerini kullandı.