Süleymanpaşa Konağında Harire etkinliği Yapıldı
Süleymanpaşa Konağında Harire etkinliği Yapıldı
Mardin´de Bakırkıre bahçelerinde Süleyman Paşa konağında yaşayan Şeh Erol Mirzaoğlu adlı hayırsever geleneksel hariri etkinliğini sürdürdü. Konağın etrafındaki mazuna üzümlerini toplatarak kazanlarla bulamaç (harire) haline getirilen misafirlere ikram ediliyor, dağıtılıyor.
Her yıl şıralık üzümden hazırlattığı kazanlar dolusu bulamacın üzerine kırılmış ceviz serpiştirerek vatandaşlara dağıtmayı gelenek haline getiren Erol Mirzaoğlu bu yıl geleneğini sürdürdü.
Erol Mirzaoğlu Her yıl tonlarca şıradan pestil bulamacı yapıp dağıtıyoruz. Bu yıl da 10 gündür kazanlar dolusu şıra bulamacı dağıtıyoruz, konağa gelen misafirlerimize dağıtıyoruz. Artan bulamacı da kaselere doldurtup kasalarla gelenlere ve vatandaşlara dağıtıyoruz. Biz dağıttıkça bereketi verim alınıyor üzüm bağlarından. Her gün 4-5 kazan dolusu üzüm bulamacı (harire) yapıyoruz, gelenlere ikram ediyoruz ve dağıtıyoruz dedi
Harire dağıtımına, yörenin kanaat önderleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, il ve ilçelerden çok sayıda vatandaş katıldı. Harire Tatlısı Nedir?
Harire Tatlısı kasede sunulan bir Mardin tatlısıdır. Birçok Mardin yemeğinde olduğu gibi ismi Arapça’dan gelmektedir ve etimolojisi “Hariri” kelimesinden türemiştir. Bu kelime de ipek eşyalara Arapça verilen isimdir.
Üzüm pekmezi veya üzüm şırası ile yapılan “Harire Tatlısı” ipeksi görünüşünden ötürü bu ismi almıştır. Arapça Mazruna denilen Öküzgözü’nden biraz daha irice ve mora yakın üzümden yapılan pekmezle yapılanı makbuldur. Harire Tatlısı için aslında geleneksel bir pudingdir de diyebiliriz. (Bkz. Harire Tatlısı Tarifi) Pekmez, un ve şekerin kaynatılarak karıştırılması ile ortaya çıkar ve kahverengi kıvamda cevizle birlikte sunulur.
Aynı zamanda aynı üzüm pekmezinden cevizli sucuğun dışı da yapılmaktadır.