(ATOM)*
Doğa kanunlarına yaşamın akışında bazen farkında olarak, bazen de farkında olmadan riayet ederiz. Bu durum geçmişte yasayan toplumsal ilişkilerin kısıtlı olmasına neden olmuştur. Bu nedenle insanoğlu hayata dair yeni sistemler ve kurallar geliştirerek zamana mucitlik edip yeni dünya düzeni oluşturmaya başlamıştır. Mesela, Galileo dünyanın döndüğünü söylemekle ileride gelecek yeni dünya düzeninin farklı bir yönünden haber vermektedir… Galileo beraber Newton, Arşimet ve Einstein de bunlardandır...
Yeni dünya düzenine damga vuranlardan biri de Einstein’dır. Fizikte var olan birçok kanunu birleştirip bir tek kanuna indirmek için çalışırken ömrü ancak bir kısmını birleştirmeye yetmiştir. Einstein’ın en önemli bulgularından biri de “Enerjinin hız ve kütle ile bağlığını ifade eden görecelik kuramını denkleme dökmüştür.” Einstein bu denklem ile kütle (atom veya zerre) üzerine odaklanıp zamanla değişimini incelemiştir. Bilindiği üzere evrenin dört bir yanını kuşatan ve temelini oluşturan atomlardır. Hz. Ali’nin meşhur bir sözü bu konuya açıklık getirmektedir İlim bir nokta idi cahiller onu çoğalttı demesiyle her şey atomda merkezlenmiştir fakat yanlış anlaşıldı ve yorumlandı.
Yunus Emre bir elmayı koparırken dalından izin istemiş ise bizim de hayatımızı yaşamamız nasıl olmalı… Neden mi yaşam kutsaldır onun için verilen çaba da kutsaldır ve değerdir ve değerli kılınır…
Bir birey olarak atomlardan oluşuyorsak bu atomun hayat sürmesi için ne yapılması lazım ve zamanla değişimi nasıl olması lazım ki nihai nokta olan ölüm yaşansın…
Bu konuda bedenimiz ile ilgilenen sağlık bilimi nedir? diye akla gelen soruya denilebilir ki mantıki ve matematiksel bir sentezdir. Sağlık bilimi mantıki önermeler ile sebep-sonuç ilişkisi içerisinde işlemektedir. Mantık ilmine göre sebebi bilinmeyen sonucu değiştirmez. Yani bir hastalığa gerçek teşhis konulmazsa beklenen akıbet de değişmez. Aynı motivasyon ile harekete geçilen davranışlar da aynı değil midir ve aynı olmayacak mıdır?
İşte böyle değerli bir bilim için Hipokrata kulak kabartırsak sağlığın önemini daha iyi anlarız: “Tıbbı ahlaksızlara öğretmeyin!” deyişiyle de tıbba bir giriş yapabiliriz. Yani tıp bilgeliği ile vücudu anlama ve aslında vücudu; ne zaman, nasıl ve ne kadar kullanacağını bilmek…
*Yaşamın Gizemi Su ve Tuz & Kanser öldürmek için değil yaşatmak içindir, Yücel Aydemir.