Hz. Muhammed’in (SAV) bir kelimesine eşdeğer hiçbir söz gelmedi ve gelemedi yazılan tonlarca kitap ve konuşulanların hiçbiri Hz. Muhammed’in (SAV) sözlerine ulaşamadı.Hz. Muhammed’in (SAV) sırrını Hz Ali (RA) taşıyordu ve "Ben ilimim, kapısı Ali’dir." diyerek Hz Ali’ye şu emri vermiş. "Ya Ali tuz ye, tuz 72 derde devadır " demiş.Tuz stratejik bir konudur.
Tarih tuz savaşlarına şahit olduğunu ve İngilizlerin Hindistan’ı işgal ettikten sonra üzerlerine kurmak istedikleri hâkimiyeti elde edemeyince ve var olan isyanlara karşı ilk işlerinin 1762’de hazırlanan Tuz Tekel Yasası ile Tuz Tekel Yasağını ilan etmiştir. Hindistan'ın bağımsızlık lideri Ghandi ise bütün ülkeyi seferber ederek toplumsal hayatı felç edecek ve Tuz Tekel Yasağını da çiğneyerek; 24 gün sürecek ve 400 km’lik bir yürüyüşün sonunda Umman Denizi’nin kıyısında İngiliz hükümetinin otoritesini yerle bir etti.
Nasıl mı? İngiltere, Hindistan’a tuzu yasaklayınca Ghandi 3 gün boyunca halkını denize götürüp aç karna deniz suyu içirmiş. Aslında, Hindistan’ı kurtaran Ghandi’nin kendisi değildi, marifet tuzlu sudaki tuzun kendisiydi. Başka bir hikâyede Kral kızına sormuş “beni ne kadar seviyorsun?” diye, Kral “Tuz kadar seviyorum.” demiş ve kızını sürgün etmiş. Yıllar sonra halk ayaklanmış ve kral isyanı bastıramamış. Etrafında bulunan akil insanlara danışmış ve şöyle bir sonuca varılmış. Tuzun yasaklanması gerekli kılınmış, tuz yasaklanınca da isyan bitmiş. Kızını çağırmış teşekkür edip özür dilemiş. Bu değerlendirmeliler ve tecrübeler, tuzun ne kadar değerli olduğu anlaşılır kılmaya yetmelidir.