ELEKTİRK
Ahmet Sıcakyüz
Köşe Yazarı
Ahmet Sıcakyüz
 

ESNAFA IBAN’LI ZORLAMA

Değerli okurlarım! Uzun bir aradan sonra tekrar yine birlikte yazmaya gayret edeceğim. Yazıp yazmamda kararsız kalmamın en büyük nedenlerinden biri “ ekonomi kaygılarının beklentilerin çok üzerinde olması” piyasada yazan, çizen birçok ekonomi uzmanları, tabir caizse… Çuvalladılar. Yazmayacaktım; beni Gazetemiz Yayın Yönetmeni sayın M.Zeki Özer’in ısrarları neticesinde, yine de olsa “kalemi elime almaya” başladım.  Şöyle bir düşünmeye başladım. …Neler yaza bilirim.  Emin olun gündemi meşgul edecek öyle sorunlar var ki… Bilmem hangisini yazayım… Yine ilgi alanım olan Ekonomi de “IBAN’lar” , Esnaflar, ENFLASYONLAR, maliyeciler v.b. Konular aklımdan geçenler idi. Basında Kamuoyunda bir hayli gündemi meşgul eden bilgiler gelmekte. … Kimine göre bu nasıl iş. Nasıl yapabilirim diye düşünür iken, benim aklıma daha farklı sebepler geldi. IBAN olgusu neden doğdu? Sanki daha önceleri yok muymuş? IBAN’ lara yönelme Neyin Nesi. Diye düşünmeye bile insanın zamanı olmayan bir dünyada yaşıyoruz. Artık fazla düşünmenin zamanı değil. Artık icraat yapmanın zamanı geldi. …Esnaf öyle bir yol ve yöntem seçti ki. Maliye Bakanı bile bunun önünü almakta zorlandı. Kamuoyunda “aba altında sopa” gösterir gibi, esnafa açıklamalar yapması; esnafı bayağı tedirgin etti.  IBAN olgusu tahminlerime göre, yine Bankaların Esnafa dayatması ile oluşan bir çare gibi göründü.          Yani Bankalar “POS CİHAZLARINI” millete satarlarken güzel güzel pullayıp veriyorlar. Sonrada bunun masraflarını üç katına çıkarınca yada faizleri artınca. İster istemez Esnaflar bunun yolunu bulur. Nihai Tüketici ile yapılan anlaşma gereği; sonuç IBAN’ lara yöneldi.          Çözüm Önerisi:  1-) Tüm Bankalar “POS” cihazlarından çekilen meblağların ne olur ise olsun fark almamalıdır. 2-) Pos Cihazların kullanımı daha yaygın ve ekonomi açısından kayıt altına alınması daha kolaydır. 3-) Bankalar bütün alış-veriş işlemlerinden masraf ve komisyon almamaları, Esnafı daha kolay nakit akışını sağlamaya yöneltecektir.          Kısacası yine ortamı Bankalar bu hale getirdi. Hazine ve Maliye Bakanı olaya bu yönden bakmış olsaydı; birçok Bankanın Kapısını çalmış olacaktı. Ama ne yazık, çareyi ilacı bulmuş bir vatandaştan ancak, işlerini sekteye uğratmaktan başka bir işe yaramayacaktır.
Ekleme Tarihi: 16 Mayıs 2024 - Perşembe

ESNAFA IBAN’LI ZORLAMA

Değerli okurlarım! Uzun bir aradan sonra tekrar yine birlikte yazmaya gayret edeceğim. Yazıp yazmamda kararsız kalmamın en büyük nedenlerinden biri “ ekonomi kaygılarının beklentilerin çok üzerinde olması” piyasada yazan, çizen birçok ekonomi uzmanları, tabir caizse… Çuvalladılar.

Yazmayacaktım; beni Gazetemiz Yayın Yönetmeni sayın M.Zeki Özer’in ısrarları neticesinde, yine de olsa “kalemi elime almaya” başladım.  Şöyle bir düşünmeye başladım. …Neler yaza bilirim.  Emin olun gündemi meşgul edecek öyle sorunlar var ki…

Bilmem hangisini yazayım…

Yine ilgi alanım olan Ekonomi de “IBAN’lar” , Esnaflar, ENFLASYONLAR, maliyeciler v.b. Konular aklımdan geçenler idi.

Basında Kamuoyunda bir hayli gündemi meşgul eden bilgiler gelmekte.

… Kimine göre bu nasıl iş.

Nasıl yapabilirim diye düşünür iken, benim aklıma daha farklı sebepler geldi.

IBAN olgusu neden doğdu?

Sanki daha önceleri yok muymuş?

IBAN’ lara yönelme Neyin Nesi. Diye düşünmeye bile insanın zamanı olmayan bir dünyada yaşıyoruz.

Artık fazla düşünmenin zamanı değil.

Artık icraat yapmanın zamanı geldi.

…Esnaf öyle bir yol ve yöntem seçti ki.

Maliye Bakanı bile bunun önünü almakta zorlandı.

Kamuoyunda “aba altında sopa” gösterir gibi, esnafa açıklamalar yapması; esnafı bayağı tedirgin etti. 

IBAN olgusu tahminlerime göre, yine Bankaların Esnafa dayatması ile oluşan bir çare gibi göründü.

         Yani Bankalar “POS CİHAZLARINI” millete satarlarken güzel güzel pullayıp veriyorlar. Sonrada bunun masraflarını üç katına çıkarınca yada faizleri artınca. İster istemez Esnaflar bunun yolunu bulur. Nihai Tüketici ile yapılan anlaşma gereği; sonuç IBAN’ lara yöneldi.

         Çözüm Önerisi:

 1-) Tüm Bankalar “POS” cihazlarından çekilen meblağların ne olur ise olsun fark almamalıdır.

2-) Pos Cihazların kullanımı daha yaygın ve ekonomi açısından kayıt altına alınması daha kolaydır.

3-) Bankalar bütün alış-veriş işlemlerinden masraf ve komisyon almamaları, Esnafı daha kolay nakit akışını sağlamaya yöneltecektir.

         Kısacası yine ortamı Bankalar bu hale getirdi. Hazine ve Maliye Bakanı olaya bu yönden bakmış olsaydı; birçok Bankanın Kapısını çalmış olacaktı. Ama ne yazık, çareyi ilacı bulmuş bir vatandaştan ancak, işlerini sekteye uğratmaktan başka bir işe yaramayacaktır.

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.