Ahmet Sıcakyüz
Köşe Yazarı
Ahmet Sıcakyüz
 

MALİYENİN WhatsAPP HATTINA DİKKAT!

Hazine ve Maliye Bakanlığınca; yürütülen kayıt dışı ekonomi ile mücadele çalışmaları kapsamında vatandaşlarımızın ihbar ve şikâyetlerini kolay, hızlı ve istedikleri her an (7/24) yapabilmelerine imkân sağlamak amacıyla bir “ihbar hattı” kurulumu kanallarına ilişkin olarak; 22 Mayıs 2024 tarihinde GİB Kamuoyuna yaptığı duyuru ile vatandaşa yeni bir hizmet sundu. Hadi hayırlısı. Yayınladığı sitede, Dikkatimi çeken başka bir ayrıntı vardı. Bu konu üzerinde siz değerli okuyucularıma, derin bir analiz yapmaya çalışacağım. Kamuoyunda yayınlanan yazı aynen şöyle; - Resmi internet sayfamız (gib.gov.tr), Dijital Vergi Dairesi (dijital.gib.gov.tr), GİB Mobil ve Vergi İletişim Merkezi (189)hizmetleri güncellenmiştir. Ayrıca; - BİP Vergi İhbarı Servisi, X ve Instagram İhbar Hesapları (“gibihbar” üzerinden “DM-Direkt Mesaj” yoluyla) ve WhatsApp İhbar Hattı (0 552 189 0 189)  Hizmete açılmıştır.   Vatandaşlarımızın ihbar edebileceği konular: Düşük KDV Oranı Uygulanması IBAN / PTT Çeki Yolu ile Ödeme Talep Edilmesi Fiş/Fatura Verilmemesi Başka İşletmenin POS Cihazının Kullanılması Mükellefiyet Kaydının Olmaması Sahte/ Yanıltıcı Belge Düzenlenmesi veya Kullanılması Personel Ücretinin Elden Ödenmesi Kira Gelirinin Beyan Edilmemesi Tapu Harcının Eksik Ödenmesi Kaçak Ürün Satışının Yapılması Denetim işlemleri hakkında bilgi talep etmek isteyen vatandaşlarımızın ihbar ve şikâyetlerini, Vergi İletişim Merkezi ihbar hattını  (189) arayarak ya da gib.gov.tr veya Dijital Vergi Dairesinde (dijital.gib.gov.tr) yer alan Vergi İhbarı bölümünden kayıt numarası alarak yapmaları gerekmektedir.                   Konunun farklı yönlere çekilmesini istemem, ama bildiğim bir şey var, “Vergi mahremiyeti” (213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 5 inci maddesinde ‘Vergi Mahremiyeti’konusu düzenlenmiştir.) denilen bir usulden söz ediliyor. Bilmem dikkatinizi çekti mi?, gerçekten vergi mahremiyeti denilen olay, artık tarihe mi karışıyor.? Maliye Bakanlığının yaptığı bu hamle ile vatandaş piyasada kendini nasıl hissedecek.? ...Esnaf her müşterisine, nasıl bir bakış açısı ile bakacak.? Yani emsali görülmemiş bir “WhatsApp İhbar Hattı” ile neler yapılmak istenmekte. Yasalar ve Kanunlar nezdinde bütün vatandaşlar eşit iken, bir “İHBAR HATTI” ile Esnaf fişlenemez... 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 148’nci maddesi bu yetkiyi kimlere verdiğini açıklamış; ceza kesebilecek bir tek merci V.U.K nezdinde yapılan incelemelerdir. Yoksa bir “WhatsApp İhbar Hattı” ile vatandaşa bu yetkiyi vermesi, bana çok manidar gelmiyor. İleriki zamanda Hukuk açısından; konunun uzmanları mutlaka bu durum hakkında açıklamalar yapacaktır.
Ekleme Tarihi: 05 Haziran 2024 - Çarşamba

MALİYENİN WhatsAPP HATTINA DİKKAT!

Hazine ve Maliye Bakanlığınca; yürütülen kayıt dışı ekonomi ile mücadele çalışmaları kapsamında vatandaşlarımızın ihbar ve şikâyetlerini kolay, hızlı ve istedikleri her an (7/24) yapabilmelerine imkân sağlamak amacıyla bir “ihbar hattı” kurulumu kanallarına ilişkin olarak; 22 Mayıs 2024 tarihinde GİB Kamuoyuna yaptığı duyuru ile vatandaşa yeni bir hizmet sundu.

Hadi hayırlısı. Yayınladığı sitede, Dikkatimi çeken başka bir ayrıntı vardı. Bu konu üzerinde siz değerli okuyucularıma, derin bir analiz yapmaya çalışacağım. Kamuoyunda yayınlanan yazı aynen şöyle;

Resmi internet sayfamız (gib.gov.tr), Dijital Vergi Dairesi (dijital.gib.gov.tr), GİB Mobil ve Vergi İletişim Merkezi (189)hizmetleri güncellenmiştir.

Ayrıca;

BİP Vergi İhbarı ServisiX ve Instagram İhbar Hesapları (“gibihbar” üzerinden “DM-Direkt Mesaj” yoluyla) ve WhatsApp İhbar Hattı (0 552 189 0 189) 

Hizmete açılmıştır.  

Vatandaşlarımızın ihbar edebileceği konular:

  • Düşük KDV Oranı Uygulanması
  • IBAN / PTT Çeki Yolu ile Ödeme Talep Edilmesi
  • Fiş/Fatura Verilmemesi
  • Başka İşletmenin POS Cihazının Kullanılması
  • Mükellefiyet Kaydının Olmaması
  • Sahte/ Yanıltıcı Belge Düzenlenmesi veya Kullanılması
  • Personel Ücretinin Elden Ödenmesi
  • Kira Gelirinin Beyan Edilmemesi
  • Tapu Harcının Eksik Ödenmesi
  • Kaçak Ürün Satışının Yapılması

Denetim işlemleri hakkında bilgi talep etmek isteyen vatandaşlarımızın ihbar ve şikâyetlerini, Vergi İletişim Merkezi ihbar hattını  (189) arayarak ya da gib.gov.tr veya Dijital Vergi Dairesinde (dijital.gib.gov.tr) yer alan Vergi İhbarı bölümünden kayıt numarası alarak yapmaları gerekmektedir.

        

         Konunun farklı yönlere çekilmesini istemem, ama bildiğim bir şey var, “Vergi mahremiyeti” (213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 5 inci maddesinde ‘Vergi Mahremiyeti’konusu düzenlenmiştir.) denilen bir usulden söz ediliyor.

Bilmem dikkatinizi çekti mi?, gerçekten vergi mahremiyeti denilen olay, artık tarihe mi karışıyor.?

Maliye Bakanlığının yaptığı bu hamle ile vatandaş piyasada kendini nasıl hissedecek.?

...Esnaf her müşterisine, nasıl bir bakış açısı ile bakacak.?

Yani emsali görülmemiş bir “WhatsApp İhbar Hattı” ile neler yapılmak istenmekte.

Yasalar ve Kanunlar nezdinde bütün vatandaşlar eşit iken, bir “İHBAR HATTI” ile Esnaf fişlenemez...

213 sayılı Vergi Usul Kanunu 148’nci maddesi bu yetkiyi kimlere verdiğini açıklamış; ceza kesebilecek bir tek merci V.U.K nezdinde yapılan incelemelerdir.

Yoksa bir “WhatsApp İhbar Hattı” ile vatandaşa bu yetkiyi vermesi, bana çok manidar gelmiyor. İleriki zamanda Hukuk açısından; konunun uzmanları mutlaka bu durum hakkında açıklamalar yapacaktır.

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.