Ahmet Sıcakyüz
Köşe Yazarı
Ahmet Sıcakyüz
 

STOKÇULUK YAPMAYIN!

Değerli okurlar, bu hafta ilgimi çeken bir konuda sizlere açıklama yapmaya çalışacağım. Resmi gazetede yayınlanan; 7511 Sayılı Kanunun 21.Maddesi ile 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 18’inci maddesinde bazı değişiklikler yapılmıştır. Buna göre; Fahiş fiyat uygulayan firmalara, her bir aykırılık için 100.000.-TL-‘den 1.000.000.-TL ‘ye kadar, Stokçuluk yapan firmalara, ikinci fıkrasına aykırı hareket edenlere her bir aykırılık için 1.000.000.-TL’den 12.000.000.-TL  ‘ye kadar, İdari Para Cezası uygulanır. Bu konuya çok dikkat, aman ha maliyenin radarına takılmayasınız, çünkü stokçuluk yapan firmaların bir takvim yılı içinde en az 3 defa stokçuluk yaptığının tespit edilmesi halinde iş yerleri 6 güne kadar kapatılır. Buna göre, 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun EK Madde 1 uyarınca İdari Para Cezası ile İşyeri Kapatma Cezası gerektiren fiiller şunlardır:   1-Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapılması, 2-Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetler ile tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunulması, v.b. haller 29.05.2024 tarihli ve 32560’nolu Resmi Gazetede açıklanmıştır.   Zaten bu suç, TCK 240’ncı maddeye göre “belirli bir mal veya hizmeti satmaktan kaçınarak, kamu için acil bir ihtiyacın ortaya çıkmasına neden olan kişi, altı (6) aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı” ifadesi açık bir şekilde TCK’da cezasının mevcut olduğu ifade edildiği halde. Ama maalesef piyasada öyle değil. Bu iş ancak… Kabak birinin başına patlayınca yürürlüğe giriyor. Kısacası ülkemizde “STOKÇULARA” önlem olsun diye. Sağlıkta İlaç, İnşaatta Demir v.b. ürünlerin takibi yapılmakta.   İnsan ihtiyacını karşılayan temel maddelerin; gerek sağlık, gerekse hijyenik ortamlarda üretiminin yapıldığı/yapılacağı tesis ve kurumları kayıt altına alınmalıdır. Bunların imalatını kontrol altına almadığınız takdirde; …Vatandaş açığı nereden yakalarsa, fırsatı ona göre değerlendirecektir. Yani kısacası “STOKÇULUK” yapılmaması için gerekli tedbirlerin önceden alınması gerekir. Çünkü Türkiye’de bazı karteller bu işi tam bir “Esnaflık Cambazlığı” ile milleti kandırmaya devam edeceklerdir. Kanun var uygulayan YOK! Konuşma var, icraat YOK!  Ne yapalım, memleketin hali bu… “Ciğeri Kediye Teslim Etmişler” Gel de Yeme…
Ekleme Tarihi: 24 Temmuz 2024 - Çarşamba

STOKÇULUK YAPMAYIN!

Değerli okurlar, bu hafta ilgimi çeken bir konuda sizlere açıklama yapmaya çalışacağım.

Resmi gazetede yayınlanan; 7511 Sayılı Kanunun 21.Maddesi ile 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 18’inci maddesinde bazı değişiklikler yapılmıştır. Buna göre;

  • Fahiş fiyat uygulayan firmalara, her bir aykırılık için 100.000.-TL-‘den 1.000.000.-TL ‘ye kadar,
  • Stokçuluk yapan firmalara, ikinci fıkrasına aykırı hareket edenlere her bir aykırılık için 1.000.000.-TL’den 12.000.000.-TL  ‘ye kadar,

İdari Para Cezası uygulanır. Bu konuya çok dikkat, aman ha maliyenin radarına takılmayasınız, çünkü stokçuluk yapan firmaların bir takvim yılı içinde en az 3 defa stokçuluk yaptığının tespit edilmesi halinde iş yerleri 6 güne kadar kapatılır.

Buna göre, 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi

Hakkında Kanunun EK Madde 1 uyarınca İdari Para Cezası ile İşyeri Kapatma Cezası gerektiren fiiller şunlardır:

 

1-Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapılması,

2-Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetler ile tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunulması, v.b. haller 29.05.2024 tarihli ve 32560’nolu Resmi Gazetede açıklanmıştır.

 

Zaten bu suç, TCK 240’ncı maddeye göre “belirli bir mal veya hizmeti satmaktan kaçınarak, kamu için acil bir ihtiyacın ortaya çıkmasına neden olan kişi, altı (6) aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı” ifadesi açık bir şekilde TCK’da cezasının mevcut olduğu ifade edildiği halde.

Ama maalesef piyasada öyle değil. Bu iş ancak… Kabak birinin başına patlayınca yürürlüğe giriyor.

Kısacası ülkemizde “STOKÇULARA” önlem olsun diye. Sağlıkta İlaç, İnşaatta Demir v.b. ürünlerin takibi yapılmakta.

 

İnsan ihtiyacını karşılayan temel maddelerin; gerek sağlık, gerekse hijyenik ortamlarda üretiminin yapıldığı/yapılacağı tesis ve kurumları kayıt altına alınmalıdır. Bunların imalatını kontrol altına almadığınız takdirde; …Vatandaş açığı nereden yakalarsa, fırsatı ona göre değerlendirecektir.

Yani kısacası “STOKÇULUK” yapılmaması için gerekli tedbirlerin önceden alınması gerekir. Çünkü Türkiye’de bazı karteller bu işi tam bir “Esnaflık Cambazlığı” ile milleti kandırmaya devam edeceklerdir.

  • Kanun var uygulayan YOK!
  • Konuşma var, icraat YOK!  Ne yapalım, memleketin hali bu… “Ciğeri Kediye Teslim Etmişler”

Gel de Yeme…

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.