Değerli okurlar, 16.11.2022 tarihinde TÜRMOB camiamızın kamuoyuna yaptığı duyuru ile “Smmm Ruhsatı Olmayanlar Muhasebe Meslek Alanında İş yeri Açamazlar” açıklamasını duyduğumda, acaba SMMM (Serbest Muhasebeci Mali Müşavir) ruhsatı olmayanlar, nasıl işyeri açarlar? Diye merak ettim.
Yaptığım bir araştırma; konunun eğitmenleri ile görüştüm, 1990’lardan önce meslek camiamızın (3568 Sayılı Kanun 01.06.1989) kuruluş tarihinden önceleri “Muhasebe ve Defter tutma” çok kolaymış.
Ticaret Meslek Liselerini bitiren ve Ustalık (3308 Mesleki Eğitim Kanunu iken 29.06.2001 tarihli ve 4702 Sayılı Kanunun 22. maddesi ile “Mesleki Eğitim Kanunu” olarak değiştirilmiştir.) belgesine haiz olan, gerçek kişilerin ilgili Vergi Dairesinde, fiili yoklama ile kayıtlı olmak üzere mesleki alanda faaliyetini sürdürmüşlerdir.
TÜRMOB un kuruluşu ile bugün ise gerçekten bu mesleği icra etmek için; 3568 sayılı kanun yasamızda mesleğe SMMM olabilmek için (3568 Sayılı Kanun madde:5/A) özel şartları da taşımanız gerekir.
- En az dört yıllık üniversite (Lisans Diploması) ile ilgili alanlarda mezun olmak.
- En az üç yıl mesleki alanda fiili staj yapmış olmak.
- SMMM sınavını kazanmış olmak.
- SMMM Ruhsatını almış olmak’ la beraber ilgili oda kayıt, büro tescil belgesi aldıktan sonra, fiili olarak fiziki bir yapıya sahip iş yerinin olması gerekir.
Aksi takdirde “Korsan SMMM” olarak veya kayıt dışı bir büro hukuksuz bir iş yeri olarak anılacaktır.
Çünkü TÜRMOB’ en son yayınladığı “Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde” 15 Kasım 2022 tarihli Resmi Gazete ’de yayınlanan yönetmelik ile değişiklik yapıldı.
Yapılan değişiklik Yönetmeliğin 9.madde ile Yönetmeliğin 71’inci maddesine; “İş yeri açma yetkisi Özel Kanunlarla belirlenen yâda başka bir kurumun iznine bağlanmış meslek alan/dallarında verilen ustalık/iş yeri açma belgeleri tek başına iş yeri açma imkânı vermez” hükmü eklendi. TÜRMOB camiamız bu girişimle, 3568 sayılı yasaya göre yetki almamış şahıs/şahısların iş yeri ustalık belgeleri ile iş yeri açmalarının önünü kapatmıştır.
Dileriz yapılan bu çalışma ile meslek camiamızın, bir muamma içerisinde karşıladığı “Ustalık Belgesi” olmadan iş yerlerinde Ticaret Meslek Lisesi okuyanlarının staj yapmalarına. Öğrencileri olumsuz yönde etkilemelerine sebep olmuştur. Yakın zamanda milli eğitim müdürlüklerinin meslek mensuplarına yönelik “ustalık belgesi” istemeleri büyük bir muamma olmuştur.
Kanunla kurulu, Lisans Mezunu, yetkilendirilmiş darphane mührü ile ruhsatlandırılmış odasına kayıtlı bir meslek mensubundan “ustalık belgesi” isteme …Neyin, Nesi..? Mali Müşavirler olarak kanun nezdinde yetkilendirilmiş, lisansını tamamlamış meslek mensuplarının sözüm ona “Bir Ustalık Belgesi’ne” haiz olmalarını …kimler talep etti? Yoksa İl Milli Eğitim Müdürlükleri kendi bünyesinde “Ticaret Meslek Lisesinde Okuyan Öğrencilerin” mesleki alanda pratik bilgilerini pekiştirememeleri bu mu olsa gerek.
3568 Sayılı Yasa’dan yetki almış Mali Müşavirlerin “ Ustalık Belgesi” almalarına zorlanmaları hiç mantıklı değildir.
Uygulamalı eğitimin yapılabilmesi için stajyerlerin mutlaka “meslek mensubu” Mali Müşavirler tarafından eğitilmeli, yoksa sadece “Ustalık Belgesi’ne” haiz olan esnafın işyerlerine stajyerlerin verilmesi, meslek camiamızı kaliteli eleman yetiştirmede sekteye uğratacağını, mesleğin gelişmesini olumsuz yönde etkileyeceğini, bir an önce TÜRMOB camiamızın bu olayı Milli Eğitim Bakanlığı’nca gündeme getirmesi ve sorununun çözümü için “İşyeri Açmış Mali Müşavirler ’in”, “Ustalık Belgesinden” muaf olmaları elzemle gerekmektedir.