ELEKTİRK
Fahri Erkar
Köşe Yazarı
Fahri Erkar
 

Zamanı Etkili Kullanabilme

Zaman hepimiz için çok kıymetli. Vakit su gibi akıp gidiyor. Gün öyle hızlı bitiyor ki ne zaman akşam oluyor anlayan var mı? Teknolojinin örümcek ağlarıyla sarıp sarmaladığı insanoğlu kendine ve sevdiklerine tarihin hiçbir döneminde bu kadar az vakit ayırmamıştır.                 Elimizdeki cep telefonları, bilgisayarlar, internete bağlı cihazlar en değerli eşyamızı, zamanımızı yiyip bitirmekte. En güzel çağlarımız ekran başında yitip tükenmekte. Sizde zamanı yetiremeyenlerdenseniz zamanı verimli geçirmek için ipuçları:                 1.) Kendinize haftalık çalışma tabloları çıkarın. Bu tabloda, işe/ derse ve diğer sosyal aktivitelere ayıracağınız zamanları işaretleyin. Büyük olasılıkla, işe/ derse ne kadar çok zaman ayırabildiğinizi görmek sizi de çok şaşırtacak! Çıkardığınız tablolarda bir günde hangi aktiviteye ne kadar saat ayıracağınızı belirleyin.                 2.) Herhangi bir iş yaparken dikkatinizi en fazla ne kadar süre toplayabiliyor olduğunuza karar verin (muhtemelen 30-40 dakika). Kendiniz için haftalık çalışma oturumları ayarlayın ve bu programa sadık kalmaya çalışın.                 3.) Unutmayın ki, çalışmak sizin için bir alışkanlık haline gelmeye başladıkça, harcayacağınız efor da azalacak ve çalışmaya başlamak kolaylaşacaktır.                       4.) Herkesin bir konsantrasyon limiti vardır. Baştaki yüksek konsantrasyon dönemi sonrası konuya olan odağımız giderek azalmaya başlar. Bu nedenle de, çalışmalarınız sırasında araya küçük dinlenmeler sıkıştırın (10 dakika kadar). Ancak odanızda televizyon gibi dikkatinizi dağıtacak unsurlar barındırmamaya dikkat edin.                 5.) Çalışıyor olduğumuz süre içerisinde genelde farklı uğraşlar bulma eğiliminde oluruz (örneğin, televizon izleme, içecek içme). Böyle zamanlarda kendinizi çalışmaya vermeye çalışın ve kendi kendinize bu saati çalışmaya ayırmış olduğunuzu hatırlatın. Farklı uğraşlar için farklı zamanları ayırmış olduğunuzu düşünün. Başlarda yapması zor olsa da, daha sonra bu düzene ayak uyduracaksınız.
Ekleme Tarihi: 21 Mayıs 2022 - Cumartesi

Zamanı Etkili Kullanabilme

Zaman hepimiz için çok kıymetli. Vakit su gibi akıp gidiyor. Gün öyle hızlı bitiyor ki ne zaman akşam oluyor anlayan var mı? Teknolojinin örümcek ağlarıyla sarıp sarmaladığı insanoğlu kendine ve sevdiklerine tarihin hiçbir döneminde bu kadar az vakit ayırmamıştır.

                Elimizdeki cep telefonları, bilgisayarlar, internete bağlı cihazlar en değerli eşyamızı, zamanımızı yiyip bitirmekte. En güzel çağlarımız ekran başında yitip tükenmekte. Sizde zamanı yetiremeyenlerdenseniz zamanı verimli geçirmek için ipuçları:

                1.) Kendinize haftalık çalışma tabloları çıkarın. Bu tabloda, işe/ derse ve diğer sosyal aktivitelere ayıracağınız zamanları işaretleyin. Büyük olasılıkla, işe/ derse ne kadar çok zaman ayırabildiğinizi görmek sizi de çok şaşırtacak! Çıkardığınız tablolarda bir günde hangi aktiviteye ne kadar saat ayıracağınızı belirleyin.

                2.) Herhangi bir iş yaparken dikkatinizi en fazla ne kadar süre toplayabiliyor olduğunuza karar verin (muhtemelen 30-40 dakika). Kendiniz için haftalık çalışma oturumları ayarlayın ve bu programa sadık kalmaya çalışın.

                3.) Unutmayın ki, çalışmak sizin için bir alışkanlık haline gelmeye başladıkça, harcayacağınız efor da azalacak ve çalışmaya başlamak kolaylaşacaktır.      

                4.) Herkesin bir konsantrasyon limiti vardır. Baştaki yüksek konsantrasyon dönemi sonrası konuya olan odağımız giderek azalmaya başlar. Bu nedenle de, çalışmalarınız sırasında araya küçük dinlenmeler sıkıştırın (10 dakika kadar). Ancak odanızda televizyon gibi dikkatinizi dağıtacak unsurlar barındırmamaya dikkat edin.

                5.) Çalışıyor olduğumuz süre içerisinde genelde farklı uğraşlar bulma eğiliminde oluruz (örneğin, televizon izleme, içecek içme). Böyle zamanlarda kendinizi çalışmaya vermeye çalışın ve kendi kendinize bu saati çalışmaya ayırmış olduğunuzu hatırlatın. Farklı uğraşlar için farklı zamanları ayırmış olduğunuzu düşünün. Başlarda yapması zor olsa da, daha sonra bu düzene ayak uyduracaksınız.

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.