Veli toplantılarına hiç gitmeyen veliler biliriz. Sanki okula kayıt yaptırdıktan sonra velilik görevi bitmiştir. Bir şey yolunda gitmediğinde ise, konunun sorumlusu çok çabuk bulunur.
Bu durum çocuklar için nasıldır acaba? Anne babası tarafından eğitim ve öğretim hayatı çok da dikkate alınmayan çocuklar için özellikle. Birey olma yolunda tek başına bırakılmış çocuklar... Başarılı olduklarında kendileri ile gurur duyulduğunu hissedemeyen, başarısız olduklarında sebebi araştırılmayan ve bunun düzelmesi için gayret edil(e)meyen çocuklar... İlgilerine ve de bilgilerine başvurabilecekleri ebeveyni olmayan çocuklar... Netice itibarı ile birey olma yolunda, velisi tarafından yalnız bırakılan çocuklar… Kendilerini önemsiz, değersiz hissederler ve içerlerler.
Sevilmediklerini ve kıymet
verilmediklerini, gönüllerinin bir yerlerinde iz bırakacak şekilde hissederler. Bu iz ise çocuğun kendine olan güven duygusunu doğrudan etkiler ve şahsiyet gelişiminde olumsuz olarak kendini gösterir.
Çocuğun kendine güven duymasını sağlayan önemli unsurlardan biri de hiç şüphesiz onlara güvenmektir. Düştüklerinde kalkabileceklerine güvenmek… Büfeden tek başına alışveriş yapabileceğine güvenmek… Ekmek alabileceklerine güvenmek…
Derslerini yapabileceklerine, eşyalarını düzenleyebileceklerine,
çantasını sınıfa kadar taşıyabileceklerine ve hatta ne giyebileceği konusunda karar verebileceklerine güvenmek. Ne zaman doyduğunu bilebileceğine güvenmek...
Zira güven duymanın beraberinde sorumluluk taşımayı da öğrettiğini çoğu kere unutuyoruz. Güvenilen çocuk sorumluluklarını üstlenir, sorumluluklarını üstlenen çocuk da önemsendiğinin farkına varır ve bir birey olarak kendisini gösterme ve ispat etme imkânı bulur. Böylelikle hayatı tanıyarak ve içinde aktif olarak yer alarak kendine güvenmeyi öğrenir ki, bu durum şahsiyet kazanımında çocuğu doğrudan etkileyen bir husustur. Bu şekilde kendini koruyabileceği yeteneklerinin ve beceri kazanımının gelişmesinde önemli bir adım atılmış olur.
Çocuklarımızın eğitimlerine önem vermek, onların üzerinden tüm sorumlulukları almak anlamı taşımamalıdır.