Nargile mühendisleri, tütüne çekici koku, elma, çilek ve karpuz gibi farklı aromalar katarak cazibesini daha da arttırırlar. Böylece tütünün doğal olan sert kokusu ve tadı azaltılırken, bağımlılık yapıcı nikotinin etkisi daha da arttırılmaktadır. Burada maksat diğer tütün ürünlerinde olduğu gibi, nargilenin özellikle gençler arasında kullanımını arttırmak ve tütün satışını devam ettirmektir.
Son yıllarda ülkemizde ve dünyada tütün ürünlerinden nargile kullanımı planlı bir şekilde artış gösterdi. Nargile özellikle gençler arasında sosyalleşme ve kaynaşma aracı olarak kabul gördü ve yayıldı.
“Bir içimlik nargile 50 sigara kadar zarar veriyor”
Nargile; tütün kullanım şekillerinden sadece biri. Kullanıcının bir hortum aracılığı ile sudan geçerek süzülen dumanın içe çekilmesini sağlayan düzenektir.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, bir içimlik nargile 50 sigara kadar zarar veriyor.
“Nargile dumanının suyun içinden süzülerek geçmesi zararını azaltmıyor”
Nargile de diğer tütün ürünleri gibi sigara sektörünün bir mühendislik ürünüdür. Sigara yasağı genişledikçe tütün firmaları nargile kullanımını daha cazip hale getiriyor. Ayrıca nargilenin tadı, kokusu, kolay ulaşılabilirliği ve fiyatının düşük oluşu cazibesini daha da arttırmıştır. Tütün mühendisleri, şeker ve meyve aromalı katkı maddeleri kullanarak nargile içimini teşvik etmektedirler. Aslında bu aromalar bir tuzaktan başka bir şey değildir.
Nargile mühendisleri, tütüne çekici koku, elma, çilek ve karpuz gibi farklı aromalar katarak cazibesini daha da arttırırlar. Böylece tütünün doğal olan sert kokusu ve tadı azaltılırken, bağımlılık yapıcı nikotinin etkisi daha da arttırılmaktadır. Burada asıl maksat diğer tütün ürünlerinde olduğu gibi, nargilenin özellikle gençler arasında kullanımını arttırmak ve tütün satışını devam ettirmektir.
Nargile dumanının suyun içinden süzülerek geçmesi zararını azaltmıyor, tam aksine yüksek oranda zehirli maddeler içerdiği kanıtlanmıştır. Ayrıca yapılan bilimsel araştırmalar göstermiştir ki, onlarca kişinin nefes alıp vererek kullandığı nargile marpucunun içi mikrop ve bakteri tabakası ile verdiği zararı daha belirgin hale getirmiştir. Bu durumda oluşan mikroplar bir kişiden diğerine rahat geçebiliyor.
Nargile kullanıcıları, nargilenin sigaradan daha az zararlı olduğunu, dumanının sudan geçme-siyle zararlı maddelerinin yok olduğunu ve sigara gibi bağımlılık yapmadığını sanır.
Nargile içiminde kullanılan ağızlıkların değiştirilmesi hastalık riskini azaltmıyor. Yapılan araştırmalar sonucunda; “tütünün kömür ateşi ile yakılması dumanındaki kanserojen maddeleri arttırdığı” gerçeğini ortaya çıkarmıştır.
Aslında nargilenin kapalı alanlarda içiminin yasak oluşu 4207 sayılı yasa kapsamında diğer tütün ürünlerinde olduğu gibidir. Ne var ki, her fırsatta bu yasak çeşitli hilelerle delinmekte, kullanımı kolaylaştırmaktadır.
“Nargile ve benzeri ürünlerle asla resim çektirmeyin”
Nargile içimini tetikleyen birçok faktör var. Bunlardan sadece birkaçı;
- Sigaradan daha az zararlıymış şeklinde oluşturulmaya çalışılan algı.
- Gelişen kafe kültürü ve kitle iletişim araçları.
- Bir başka faktör de, şehirlerde gençlerin zamanlarını geçirebilecekleri sosyal, kültürel ortamların yetersiz oluşudur. Devlet bu alanlarda daha çok hizmet vermeli.
Eskiden nargileyi sadece toplumun yaşlı kesimi kullanıyordu ve çok az idi. Şimdi ise gençler arasında daha yaygın kullanılmaktadır.
Burada okuyucularıma önemli gördüğüm ve maalesef kültürümüzde de var olan iki hatırlatmada bulunarak yazımı bitiriyorum:
- Birincisi, nargileyi süs eşyası olarak evinizde asla bulundurmayın. Çünkü bu durumu çocuklarınıza izah edemezsiniz, anlatamazsınız. Kötü olan bir şeyin süs olarak bulundurulması da doğru olmaz. Oluşturacağı algıyı kolay kolay yok edemezsiniz.
- İkincisi asla nargile, sigara ve benzeri tütün ürünleriyle asla resim çektirmeyin. Maalesef yaşadığımız bölgede bu zararlı ürünlerle resim çektirmek erkekliğin sembolü olarak bilinmektedir. Bu resmi görenlerde farklı ve yanlış bir algı oluşur, belki siz farkında değilsiniz. Yaptığınızı da böylece meşrulaştırmış olursunuz.