Mardin’i ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin şikâyetçi oldukları bir husus var ve dile getirilmeden çözüme kavuşmayacağı kanaatinde olduğum için buradan bu şikâyeti paylaşmak istiyorum.
Mardin’e gelen yerli ve yabancı turistlerin birçoğu Deyrulzafaran Manastırı’na giriş için zorunlu olarak ücret alınmasından rahatsız ve şikâyetçidir.
Mardin’de birçok mabet ve tarihi yapı ve mekân ücretsiz bir şekilde ziyaret edilip, gezilebilirken Deyrulzafaran Manastırı’na girişte “Deyrulzafaran Manastırı Bakım, Onarım ve Yaşatma Derneği” adı altında zorunlu olarak giriş ücreti talep edilmektedir.
Talep edilen ücret verilmeden tarihi mabedin ziyaret edilmesine ve gezilmesine izin verilmemektedir.
Dünyada hiçbir mabede giriş ücreti talep edilmez. Örnek verecek olursak Vatikan’da hiçbir mabede girişte sizden ücret talep etmezler. Ücretsiz bir şekilde ve kurallara riayet ederek girip ziyaret edebilir, mekânı gezebilirsiniz. Ama gelin görün ki Deyrulzafaran Manastırı’na girmek istediğinizde sizden ücret talep edilmektedir.
Diğer bir taraftan,Deyrulzafaran Manastırı Bakım, Onarım ve Yaşatma Derneği adına alınan bu zorunlu giriş ücretlerinin, derneğin kuruluş amacına uygun bir şekilde harcanıp harcanmadığını, toplanan paralar karşılığında makbuz kesilip kesilmediğini, kesilen makbuzların kalan nüshasının arşivlenip arşivlenmediğini, toplanan paraların günlük olarak derneğin Vakıfbank hesabına günü gününe yatırılıp yatırılmadığını, hesapta toplanan paraların ne için ve nereye harcandığını, harcanan bu paralar karşılığında fatura alınıp alınmadığını, toplanan bu paraların derneğin kuruluş amacına uygun bir şekilde harcanıp harcanmadığını,Deyrulzafaran Manastırı’nın bakımına, onarımına ve bir sonraki nesle ulaşabilmesi için gerekli harcamalar yapılıyor mu diye merak ettim ve bunun üzerine Deyrulzafaran Manastırı’nın www.deyrulzafaran.org isimli internet sitesine girerek araştırmalar yaptım.
Sitenin giriş sayfasında bundan yaklaşık olarak 9 yıl öncesine ait, 04/06/2013 tarihli “YENİ YAPILANMA” başlıklı bir duyuru dikkatimi çekti. Deyrulzafaran Manastırı ve Kiliseleri Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı İliye KIRILMAZ tarafından kaleme alınan bu duyuruda: “Manastırın mali yapısının iyileştirilmesi çalışmaları ile varmak istediğimiz ana hedef; 3'er aylık dönemlerle, Manastır gelir ve giderlerini, web sitemizde yayınlamak suretiyle, toplumumuzu bilgilendirmek ve mali yapıyı şeffaflaştırmaktır.” Şeklide olduğunu gördüm. Bunu okuyunca çok memnun oldum.Zira,şimdiye kadar toplanan paraların gelir gider tablosunun şeffaf bir şekilde 3’er aylık dönemler halinde ilgili web sitesinde paylaşılacağı ve toplumun buradan bilgileneceği, yani; toplanan paraların miktarının, nerelere harcandığının açık ve net bir şekilde paylaşılacağının taahhüt edilmesi beni gerçekten çok memnun etti.
Ama gelin görün ki; duyurunun yayınlandığı tarih olan 04/06/2013 tarihinden bu araştırmayı yapmaya başladığım tarih olan 10/11/2022 gününe kadar toplanmış olan paraların ne kadar olduğunu ve ayrıntılı olarak nereye harcandığına bakmak üzere yine aynı sitenin “MALİ BİLGİLER” kısmına girerek baktığımda hissettiğim memnuniyetten eser kalmadı.
Zira duyurunun yayınlandığı tarih olan 04/06/2013 tarihinden bugüne kadar sadece ve sadece 2 defa hesap hareketleri paylaşılmış.
Biri 01/01/2016 – 30/04/2016 tarihleri arasını kapsıyor. 2016 yılının ilk dört ayı.
Diğeri de 01/04/2019 – 31/08/2019 tarihini kapsıyor. 2019 yılının beş ayı.
O kadar.
Başka hesap hareketi yok.
105 aylık, yani yaklaşık olarak 9 yıllık hesap hareketleri yok.
Günde ortalama olarak 1000 kişinin geldiğini ve gelen her bir ziyaretçiden 30 TL zorunlu giriş ücreti alındığına göre şöyle bir hesap yapınca: 1000 kişi X 365 Gün X 30 TL = 10.950.000 TL gibi bir meblağ çıkıyor.
Dikkat edin lütfen, neredeyse 11 Milyon TL’den bahsediyorum. Ve bu sadece 1 yılda toplanan ortalama para.
105 aylık, yani yaklaşık olarak 9 yıllık hesap hareketleri yok. Sitede yayınlanmadığı için bu paraların ne kadar olduğu ve nereye harcandığı bilinmiyor.
Duyuruda taahhüt edildiği ve belirtildiği gibi gelen paraların miktarı ve bu paraların harcandığı yerler 3’er aylık dönemler halinde paylaşılmamış, yada paylaşılamamış.
Dikkat edin lütfen. Bir iki ay değil, tam tamına 105 ay boyunca paylaşılmamış.
Bunca yıldır toplanan bu paralarınmiktarı nedir?
Zorunlu olarak toplanan bu hatırı sayılır miktardaki paranın nereye harcanmıştır?
Bununla ilgili hiçbir bilgi yok internet sitelerinde.
Ortada ağır bir ihmalin ve ihmalkarlığın olduğu ortadadır, ayan beyandır, gayet açık ve nettir.
Netice itibariyle düşüncelerim ve olmasını temenni ettiklerim şu şekildedir: Mardin’imizi ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerden Deyrulzafaran Manastırı’na giriş için kesinlikle ücret alınmamalı; girişler, tüm dünyada olduğu gibi ücretsiz olmalı. Dileyen ziyaretçi isterse ve gönlünden koparsa bağışta bulunabilir elbette. Toplanan bu bağışlar birer aylık dönemler halinde Deyrulzafaran Manastırı’nın resmi internet sitesinde ilan edilmeli, resmi olarak nerelere harcandığı açık bir şeklide belgeleri ile beraber ilan edilmelidir. Toplanan bağışlar amacı dışında kesinlikle kullanılmamalıdır.
Bu konuda,saygıdeğer ve çok kıymetli idarecilerimizin takdir edecekleri gerekli inceleme, denetleme ve düzenlemelerin yapılmasını istirham ediyorum.
Selam ve dua ile.