ELEKTİRK
HASBİHAL
Köşe Yazarı
HASBİHAL
 

KÜLTÜR MİRASIMIZ VE İSLAM-1

Bu haftaki yazım önceki yazılarıma oranla biraz uzun olacak. Ama sıkıcı olmaması için birkaç bölüm halinde sizinle paylaşacağım.  Yazı konusu bana göre çok önemli; toplumda yaşayan her bireyi ilgilendiren bir konu. Makale konusunun özü şu: İslam, vahiy, kültür, örf, adet ve gelenekler. Bu kavramların birbirlerine nispeten ilişkileri ve farklı yanları. Bu kavramların toplumdaki karşılıkları nelerdir. İslam örf yâda daha genel anlamıyla kültür olabilir mi? Kültürün İslam ve Müslümanlar arasındaki yeri. Bu kısa girişten sonra hemen konuya girelim. Toplumda yaygın ve makbul tarifi ile kültür; bir toplumda süreç içinde oluşarak  gelenek haline gelen, o toplumun örfünü teşkil eden her türlü duygu, düşünce, dil ve yaşam tarzının tümüdür. Başka bir ifade ile kültür; toplumlarda nesilden nesile aktarılan örf, adet, gelenek, düşünce ve inanç sisteminin tümüne de kültür denilmektedir. Kültür kelimesi günlük dilde çok farklı anlamlarda kullanılmış,  süreç içerisinde kelimenin bir yandan anlamı genişlemiş, bir yandan anlam kaybına uğramış, zaman zaman deyim halini almıştır. Ayrıca kelimeden farklı anlamlarda kullanılabilen kelime ve terkipler türetilmiştir; sanat kültürü, çalışma kültürü, yemek ve tartışma kültürü, kültürfizik, kültür bakanlığı gibi. Bu durumda kültür kelimesinin günlük dilde kullanımında bir anlam birliği yoktur. Her kesim kendi açısında kelimeye farklı bir anlam yüklemiştir. Ancak tüm farklı tariflerin birleştikleri ortak bir nokta vardır ki, o da şudur: kültür insan kaynaklıdır ve toplumların inanç ve yaşam şekillerinin tümüdür.  Aslında kültür kavramı köken itibariyle Fransızcadır ve bize ait değildir. Ne yazık ki, bizler de günlük hayatımızda bilerek yâda bilmeyerek kullanmaktayız. Birçok alanda meramımızı bu kelime ile anlatmaya çalışıyoruz. Kültürler sürekli değişim halindedir, dış faktörlerden etkilenir, hatta zamanla başkalaşır, tanınmaz bir duruma gelebilir. Ve yaşadığımız asırda maalesef dünya insanı, kendine has kültürü bırakarak, dışarıdan kitle iletişim araçları ile ithal edilen Batı kaynaklı kültürleri yaşam tarzı haline getirmiştir.                 (Devam edecek)                                                                                                   
Ekleme Tarihi: 07 Mayıs 2022 - Cumartesi

KÜLTÜR MİRASIMIZ VE İSLAM-1

Bu haftaki yazım önceki yazılarıma oranla biraz uzun olacak. Ama sıkıcı olmaması için birkaç bölüm halinde sizinle paylaşacağım.  Yazı konusu bana göre çok önemli; toplumda yaşayan her bireyi ilgilendiren bir konu.

Makale konusunun özü şu: İslam, vahiy, kültür, örf, adet ve gelenekler. Bu kavramların birbirlerine nispeten ilişkileri ve farklı yanları. Bu kavramların toplumdaki karşılıkları nelerdir. İslam örf yâda daha genel anlamıyla kültür olabilir mi? Kültürün İslam ve Müslümanlar arasındaki yeri.

Bu kısa girişten sonra hemen konuya girelim.

Toplumda yaygın ve makbul tarifi ile kültür; bir toplumda süreç içinde oluşarak  gelenek haline gelen, o toplumun örfünü teşkil eden her türlü duygu, düşünce, dil ve yaşam tarzının tümüdür. Başka bir ifade ile kültür; toplumlarda nesilden nesile aktarılan örf, adet, gelenek, düşünce ve inanç sisteminin tümüne de kültür denilmektedir.

Kültür kelimesi günlük dilde çok farklı anlamlarda kullanılmış,  süreç içerisinde kelimenin bir yandan anlamı genişlemiş, bir yandan anlam kaybına uğramış, zaman zaman deyim halini almıştır. Ayrıca kelimeden farklı anlamlarda kullanılabilen kelime ve terkipler türetilmiştir; sanat kültürü, çalışma kültürü, yemek ve tartışma kültürü, kültürfizik, kültür bakanlığı gibi.

Bu durumda kültür kelimesinin günlük dilde kullanımında bir anlam birliği yoktur. Her kesim kendi açısında kelimeye farklı bir anlam yüklemiştir. Ancak tüm farklı tariflerin birleştikleri ortak bir nokta vardır ki, o da şudur: kültür insan kaynaklıdır ve toplumların inanç ve yaşam şekillerinin tümüdür. 

Aslında kültür kavramı köken itibariyle Fransızcadır ve bize ait değildir. Ne yazık ki, bizler de günlük hayatımızda bilerek yâda bilmeyerek kullanmaktayız. Birçok alanda meramımızı bu kelime ile anlatmaya çalışıyoruz.

Kültürler sürekli değişim halindedir, dış faktörlerden etkilenir, hatta zamanla başkalaşır, tanınmaz bir duruma gelebilir. Ve yaşadığımız asırda maalesef dünya insanı, kendine has kültürü bırakarak, dışarıdan kitle iletişim araçları ile ithal edilen Batı kaynaklı kültürleri yaşam tarzı haline getirmiştir.                 (Devam edecek)

                                                                                                  

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.