ELEKTİRK
Yaşar Değirmenci
Köşe Yazarı
Yaşar Değirmenci
 

Zaman Yolcusuna Söylenecekler (18)

  ZAMANIN DÜZENLENMESİ "İşlerinde boşaldığın vakit tekrar çalış ve yorul. Boş durma! Bir işi bitirince diğerine giriş. Her işin- de ancak Rabb'ine sarıl! (ondan iste)." İnşirah Suresi  Hayatımızı en ince teferruatına kadar düzenleyen İslâm, "zaman" gibi önemli, devasa bir meselede hükümsüz kalamazdı. Nitekim kalmamıştır ve zamanı nasıl verimli hâle getirebileceğimiz hususunda bizler için kıymetli kaideler orta- ya koymuştur. Hayatımızı bu kural ve prensipler çerçevesinde düzenlememiz bizi her sahada başarılı kılacaktır. Her insanın öncelikle zamanın kıymetini idrak etmesi sonra da zamanını planlaması, planladıktan sonra da enerjisini çalışmaya teksif etmesi lazımdır. Vakit; imkân, firsat ve bir işe ayrılmış olan zamanı ifade eder. Nakit ise kullanılması hemen mümkün olan para gibi bir değerin adıdır. Vaktin en değerli bir nakit olduğu hep söylenir. "Dört şey geri dönmez; atılan ok, harcanan para, ele geçen fırsat ve geçen vakit." denilmiştir. Vakit ile nakit arasındaki münasebet bize hayatın gerçeğini gösterir. Buna göre bize sunulan zaman ve imkân bizim için bir nevi nakit para gibi çok değerli olmalı ve de verimli kullanılmalıdır. Nakdimizi harcarken gösterdiğimiz özeni vaktimizi harcarken de aynen göstermeliyiz. Yani nakdimizi kuruşu kuruşuna hesap ettiğimiz gibi vaktimizi de saniye saniye olumlu işlerde değerlendirmeliyiz. Zamanın bilinçli ve verimli kullanılması kişiyi daima diğerlerinden öne geçirir. Vakit hayattır. Zamana kıyan kendisine kıyar. Kendi vaktinizi öldürmeye bile hakkınız yokken başkasının vaktinin katili olmaya nasıl hakkınız olabilir? Vakit, ibadetlerin önderi olan namazın şartlarından biridir. Her namaz vakti Allah'ın verdiği bir randevudur. Bununla Rabb'imiz bize zaman şuuru kazandırmaktadır. Zaman şuuru; zamanın farkında olmak, onun değerini bilmek ve onu israf etmemek, yerli yerinde kullanmaktır. Zaman, insana verilen en kıymetli "rızık”dır. Her rızık gibi sınırlıdır ve hesabı sorulacaktır. Saat kullanınız. Saati kolunuzda bir süs gibi değil size yaşadığınızı ve öleceğinizi hatırlatan, her saniye kapınızı çalan bir zaman habercisi gibi kullanınız. Günlük planınızı yaparken dakikalarla konuşunuz. Gerçekte gece ve gündüzün birbiri ardınca gelişinin bir ayın geçirdiği evrelerin, yılın mevsimlerinin insana vermek istediği şuur "zaman şuurudur. Her gün, insana ölüp yeniden dirileceğini haber verir. Her doğan yeni ay, insana ölüp dirileceğini haber verir. Yazı ve kışı, baharı ve güzüyle her yıl insana hayatın da mevsimleri olduğunu haber verir. Bunlar zaman üzerine yazılmış kevni (yaratılışa dair) âyetlerdir. Dinimiz, zaman tanzimi ile ilgili fiili tedbirler almış, böylece de zamanın değerlendirilmesinde insanların azami hassasiyet göstermesini temin etmiştir. Bunlardan en mühimleri: 1. Ömrün düzenlenmesi  2. İşlerin düzenlenmesi 3. İstikrar (sabır-sebat-devamlılık) 4. Az uyku (uyku-vakit münasebeti) 5. Arkadaş seçimi
Ekleme Tarihi: 07 Nisan 2023 - Cuma

Zaman Yolcusuna Söylenecekler (18)

 

ZAMANIN DÜZENLENMESİ

"İşlerinde boşaldığın vakit tekrar çalış ve yorul. Boş durma! Bir işi bitirince diğerine giriş. Her işin- de ancak Rabb'ine sarıl! (ondan iste)." İnşirah Suresi 

Hayatımızı en ince teferruatına kadar düzenleyen İslâm, "zaman" gibi önemli, devasa bir meselede hükümsüz kalamazdı. Nitekim kalmamıştır ve zamanı nasıl verimli hâle getirebileceğimiz hususunda bizler için kıymetli kaideler orta- ya koymuştur. Hayatımızı bu kural ve prensipler çerçevesinde düzenlememiz bizi her sahada başarılı kılacaktır. Her insanın öncelikle zamanın kıymetini idrak etmesi sonra da zamanını planlaması, planladıktan sonra da enerjisini çalışmaya teksif etmesi lazımdır. Vakit; imkân, firsat ve bir işe ayrılmış olan zamanı ifade eder. Nakit ise kullanılması hemen mümkün olan para gibi bir değerin adıdır. Vaktin en değerli bir nakit olduğu hep söylenir. "Dört şey geri dönmez; atılan ok, harcanan para, ele geçen fırsat ve geçen vakit." denilmiştir.

Vakit ile nakit arasındaki münasebet bize hayatın gerçeğini gösterir. Buna göre bize sunulan zaman ve imkân bizim için bir nevi nakit para gibi çok değerli olmalı ve de verimli kullanılmalıdır. Nakdimizi harcarken gösterdiğimiz özeni vaktimizi harcarken de aynen göstermeliyiz. Yani nakdimizi kuruşu kuruşuna hesap ettiğimiz gibi vaktimizi de saniye saniye olumlu işlerde değerlendirmeliyiz. Zamanın bilinçli ve verimli kullanılması kişiyi daima diğerlerinden öne geçirir.

Vakit hayattır. Zamana kıyan kendisine kıyar. Kendi vaktinizi öldürmeye bile hakkınız yokken başkasının vaktinin katili olmaya nasıl hakkınız olabilir? Vakit, ibadetlerin önderi olan namazın şartlarından biridir. Her namaz vakti Allah'ın verdiği bir randevudur. Bununla Rabb'imiz bize zaman şuuru kazandırmaktadır. Zaman şuuru; zamanın farkında olmak, onun değerini bilmek ve onu israf etmemek, yerli yerinde kullanmaktır. Zaman, insana verilen en kıymetli "rızık”dır. Her rızık gibi sınırlıdır ve hesabı sorulacaktır.

Saat kullanınız. Saati kolunuzda bir süs gibi değil size yaşadığınızı ve öleceğinizi hatırlatan, her saniye kapınızı çalan bir zaman habercisi gibi kullanınız.

Günlük planınızı yaparken dakikalarla konuşunuz. Gerçekte gece ve gündüzün birbiri ardınca gelişinin bir ayın geçirdiği evrelerin, yılın mevsimlerinin insana vermek istediği şuur "zaman şuurudur. Her gün, insana ölüp yeniden dirileceğini haber verir. Her doğan yeni ay, insana ölüp dirileceğini haber verir. Yazı ve kışı, baharı ve güzüyle her yıl insana hayatın da mevsimleri olduğunu haber verir. Bunlar zaman üzerine yazılmış kevni (yaratılışa dair) âyetlerdir.

Dinimiz, zaman tanzimi ile ilgili fiili tedbirler almış, böylece de zamanın değerlendirilmesinde insanların azami hassasiyet göstermesini temin etmiştir. Bunlardan en mühimleri:

1. Ömrün düzenlenmesi 
2. İşlerin düzenlenmesi
3. İstikrar (sabır-sebat-devamlılık)
4. Az uyku (uyku-vakit münasebeti)
5. Arkadaş seçimi

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.