ELEKTİRK
Mehmet Beşir Ayanoğlu
Köşe Yazarı
Mehmet Beşir Ayanoğlu
 

YÖMETMEK VE YÖNETİLMEK

Yönetmek ve yönetilmek insan fıtratında var. Kimler yönetici kimler yönetilen olacak kıstas nedir? Burada kriter şu;  “Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?” (Zümer/9)  Bilenle bilmeyen bir olmadığına vurgu yapar Kuran’ı Kerim…. O halde bilen yönetici olacak bilmeyen yönetilecek….. Bilenler bilmeyenleri yönetmekle yükümlü kılınmıştır….  Kendi çıkarları için yönetenleri nasıl bileceğiz….? Bu çerçevede de fikir jimnastiği yapmalıyız.  Türkiye’deki insanlar kaç kelime ile hayatlarını idame ediyor?  Hayatlarında kaç kelime öğreniyor ve kaç kelime ile yaşıyor….?  İnsanlar 200/220 kelime ile hayatını idame ettiriyor. Güneydoğu da kadınlar arasında bu 70/80 kelimedir…. 100 kelime ile duyup düşünen davranan ve hayatını idame ettiren insan ile 15.000 kelime ile 50.000 kelime ile hayatını idame ettiren insan arasında ki bilgi farkı nasıl kapatılacak?  İngilizcede 1 milyon kelime bilen bir insan ile karşılaşıldığı zaman o şahısla nasıl bir diyalog kurabilir…..? Baştaki tekrar soruya dönüyoruz, bilenle bilmeyen arasında fark vardır…… 18. Yüzyılından beri emperyalist güçler dünyanın yer altı ve yer üstü zenginliklerine çökerken aynı zamanda o coğrafyaların bilgi kaynaklarını da batıya transfer etmişlerdi.  Bu sebeple batı uygarlığının temelinde maddi refah yanında farklı coğrafyaların bilgi kaynaklarını da batıya transfer ettiklerini hatırda tutmak gerekir. Böyle bir bilgi gücü karşısında yerelde yöneticilik yapan veya yapmak isteyen siyaset, bürokrat takımının bilgi dağarcığına bakmak ve bu minvalde tahlilde bulunmak gerekir.  Günlük hayatını 300/500 kelime ile devam ettiren siyaset, bürokrat sınıf ile 50.000 kelime ile dünyayı anlamaya çalışan, tanımlayan şahıslar karşısında ki durumun muhakemesini de yapmak gerekir.  50.000 kelime dağaracığı olanlar her zaman 500 kelimelikleri yönetecekleri açıktır.  Günlük polemikleri yapan ve kendini bir şeymiş gibi hissettirmeye çalışanlara da bu gözlüklerle de bakmak gerekir.  Şehirlerimizin, siyasetimizin, bürokrasimizin neden patinaj yaptığını da burdan anlamak gerekir. Katedeceğimiz çok mesafe var…..! 
Ekleme Tarihi: 16 Temmuz 2023 - Pazar

YÖMETMEK VE YÖNETİLMEK

Yönetmek ve yönetilmek insan fıtratında var.
Kimler yönetici kimler yönetilen olacak kıstas nedir?
Burada kriter şu; 
“Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?” (Zümer/9) 
Bilenle bilmeyen bir olmadığına vurgu yapar Kuran’ı Kerim…. O halde bilen yönetici olacak bilmeyen yönetilecek…..

Bilenler bilmeyenleri yönetmekle yükümlü kılınmıştır…. 

Kendi çıkarları için yönetenleri nasıl bileceğiz….?
Bu çerçevede de fikir jimnastiği yapmalıyız. 

Türkiye’deki insanlar kaç kelime ile hayatlarını idame ediyor? 
Hayatlarında kaç kelime öğreniyor ve kaç kelime ile yaşıyor….? 
İnsanlar 200/220 kelime ile hayatını idame ettiriyor.
Güneydoğu da kadınlar arasında bu 70/80 kelimedir….
100 kelime ile duyup düşünen davranan ve hayatını idame ettiren insan ile 15.000 kelime ile 50.000 kelime ile hayatını idame ettiren insan arasında ki bilgi farkı nasıl kapatılacak? 
İngilizcede 1 milyon kelime bilen bir insan ile karşılaşıldığı zaman o şahısla nasıl bir diyalog kurabilir…..?

Baştaki tekrar soruya dönüyoruz, bilenle bilmeyen arasında fark vardır……

18. Yüzyılından beri emperyalist güçler dünyanın yer altı ve yer üstü zenginliklerine çökerken aynı zamanda o coğrafyaların bilgi kaynaklarını da batıya transfer etmişlerdi. 
Bu sebeple batı uygarlığının temelinde maddi refah yanında farklı coğrafyaların bilgi kaynaklarını da batıya transfer ettiklerini hatırda tutmak gerekir.

Böyle bir bilgi gücü karşısında yerelde yöneticilik yapan veya yapmak isteyen siyaset, bürokrat takımının bilgi dağarcığına bakmak ve bu minvalde tahlilde bulunmak gerekir. 

Günlük hayatını 300/500 kelime ile devam ettiren siyaset, bürokrat sınıf ile 50.000 kelime ile dünyayı anlamaya çalışan, tanımlayan şahıslar karşısında ki durumun muhakemesini de yapmak gerekir. 
50.000 kelime dağaracığı olanlar her zaman 500 kelimelikleri yönetecekleri açıktır. 

Günlük polemikleri yapan ve kendini bir şeymiş gibi hissettirmeye çalışanlara da bu gözlüklerle de bakmak gerekir. 

Şehirlerimizin, siyasetimizin, bürokrasimizin neden patinaj yaptığını da burdan anlamak gerekir.
Katedeceğimiz çok mesafe var…..! 

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.