ELEKTİRK
Mehmet Beşir Ayanoğlu
Köşe Yazarı
Mehmet Beşir Ayanoğlu
 

MARDİN SÜRYANİLERİ -8-

Diriliş Bayramı İsa’nın ölülerden yani mezardan diriliş bayramı, Pazar gününe denk gelir. Kutsal Ayin takdim edilir ve Mesih’in dirilişini sembolize edilen bir tören coşkusuyla kutlanır. Bu törenlere herkesin katılması farzdır. Çünkü ruhsal bir vecibedir. Diriliş Bayramı / Paskalya 3 gün devam eder. Bu bayramda yapılan özel yemekler vardır. Bunlar: 1-Lebeniye 2-Sütlaç 3-Çörekler 4-Yumurtalar. Yumurtalar renk renk boyanır ve ilk kez bu yumurtalar kırılarak oruç açılır. Yumurtanın özelliği; Hıristiyanlığın temel inancını oluşturan ‘Üçlük ve Birliğin’ simgesi olup, İsa Mesih’in mezarını ve dirilişini ifade etmektedir. Diriliş Bayramında kesinlikle et yenilmez. Gelenek olarak yukarıdaki yemekler yenilir. Aileler birbirlerini kutlarken birbirlerine “Kom Moran men Kabro” ‘İsa ölülerden dirildi’ müjdesini verirler. Sonrası da birbirinin bayramını kutlamak üzere evleri ziyaret ederler. Papaz da bütün cemaatin evlerini ziyaret eder, tütsü yakar ve bereket duası okur. Paskalya sözcüğü: Fesho, Pasah ya da Pasağ sözcüğünden türemiştir. Fesho sözcüğü Süryanice ve İbranice bir sözcük olup özgürlük anlamı vermektedir. İsrail oğulları Mısırdan çıkarken kuzudan oluşan bir kurban keserek bayram yaptılar. Çünkü kölelikten özgürlüğe kavuşmuşlardır. İsa Mesih de böylece Hristiyanları gerçek özgürlüğe kavuşturduğu inancı taşıdıklarına inanırlar. Böylece Fesho, Pasah, Pasağ kelimesi Paskalya’ya dönüşmüştür. Süryanilerde Çan Çalma Kültürü ve Geleneğin Nerden Geldiği ve Anlamı Nedir? Süryani inancında; Allah dünyaya tufanı getirmek istediğinde Nuh’a verdiği emirde; kendine bir gemi yapmasını ve bir çan da koymasını söyler. Sabahlayın çan çaldığında ustalar ve işçiler işe başlamaktaydılar. Öğle vakti çaldığında istirahat edip yemeklerini yiyorlardı. Akşamleyin de çaldığında herkes işi bırakıp istirahat etmek üzere evlerine gidiyorlardı. Kilisede namaz vakitlerinde çan çalma sebeplerine gelince; kilise ataları değişik yorumlar yaparlar bu konuda. 1- Çan sesi duyulduğunda haç işareti yapıp şu cümleyi söylerler: “Bizlere sağladığın kurtuluşun için bana izin ver ki sana övgüler sunayım ve dudaklarımı da aç ki ey Rab övgülerini terennüm edeyim”. 2- Nasıl ki borazan askerleri kralı övmek ve şahlandırmak için etrafında topluyorsa; çan’da müminleri kral olarak kabul ettikleri İsa Mesih’e övgüler ve yüceltmeler takdim etmek için etrafında toplar. 3- Nasıl ki telal, kralın askerleri düşmana karşı alarma geçiriyor ve hazırlıyorsa böylece çan da insanlık düşmanı olan şeytana karşı Süryanileri hazır duruma getirir. 4- Nasıl ki kral, telalın aracılığıyla askerlerine hediye dağıtmak için toplanıyorsa böylece çan da onları kral Mesih etrafında toplar ki onlara değişik manevi hediyeler vermesi için. Bu inanç ile Süryanilerin çan çaldığı ifade edilmektedir. Suruçlu Mor Yakup da yazdığı bir şiirinde yazdıklarımızı teyid ederken; “Şeytan çan sesinden korktuğunu ve irkildiğini açıklar”. Süryanilerde cenaze törenleri ve geleneksel olarak ölüler için yapılan görevler nelerdir?
Ekleme Tarihi: 28 Eylül 2022 - Çarşamba

MARDİN SÜRYANİLERİ -8-

Diriliş Bayramı

İsa’nın ölülerden yani mezardan diriliş bayramı, Pazar gününe denk gelir. Kutsal Ayin takdim edilir ve Mesih’in dirilişini sembolize edilen bir tören coşkusuyla kutlanır.

Bu törenlere herkesin katılması farzdır. Çünkü ruhsal bir vecibedir. Diriliş Bayramı / Paskalya 3 gün devam eder.

Bu bayramda yapılan özel yemekler vardır.

Bunlar:

1-Lebeniye

2-Sütlaç

3-Çörekler

4-Yumurtalar.

Yumurtalar renk renk boyanır ve ilk kez bu yumurtalar kırılarak oruç açılır.

Yumurtanın özelliği; Hıristiyanlığın temel inancını oluşturan ‘Üçlük ve Birliğin’ simgesi olup, İsa Mesih’in mezarını ve dirilişini ifade etmektedir.

Diriliş Bayramında kesinlikle et yenilmez. Gelenek olarak yukarıdaki yemekler yenilir.

Aileler birbirlerini kutlarken birbirlerine “Kom Moran men Kabro” ‘İsa ölülerden dirildi’ müjdesini verirler.

Sonrası da birbirinin bayramını kutlamak üzere evleri ziyaret ederler. Papaz da bütün cemaatin evlerini ziyaret eder, tütsü yakar ve bereket duası okur.

Paskalya sözcüğü: Fesho, Pasah ya da Pasağ sözcüğünden türemiştir. Fesho sözcüğü Süryanice ve İbranice bir sözcük olup özgürlük anlamı vermektedir. İsrail oğulları Mısırdan çıkarken kuzudan oluşan bir kurban keserek bayram yaptılar. Çünkü kölelikten özgürlüğe kavuşmuşlardır. İsa Mesih de böylece Hristiyanları gerçek özgürlüğe kavuşturduğu inancı taşıdıklarına inanırlar. Böylece Fesho, Pasah, Pasağ kelimesi Paskalya’ya dönüşmüştür.

Süryanilerde Çan Çalma Kültürü ve Geleneğin Nerden Geldiği ve Anlamı Nedir?

Süryani inancında; Allah dünyaya tufanı getirmek istediğinde Nuh’a verdiği emirde; kendine bir gemi yapmasını ve bir çan da koymasını söyler. Sabahlayın çan çaldığında ustalar ve işçiler işe başlamaktaydılar.

Öğle vakti çaldığında istirahat edip yemeklerini yiyorlardı.

Akşamleyin de çaldığında herkes işi bırakıp istirahat etmek üzere evlerine gidiyorlardı.

Kilisede namaz vakitlerinde çan çalma sebeplerine gelince; kilise ataları değişik yorumlar yaparlar bu konuda.

1- Çan sesi duyulduğunda haç işareti yapıp şu cümleyi söylerler: “Bizlere sağladığın kurtuluşun için bana izin ver ki sana övgüler sunayım ve dudaklarımı da aç ki ey Rab övgülerini terennüm edeyim”.

2- Nasıl ki borazan askerleri kralı övmek ve şahlandırmak için etrafında topluyorsa; çan’da müminleri kral olarak kabul ettikleri İsa Mesih’e övgüler ve yüceltmeler takdim etmek için etrafında toplar.

3- Nasıl ki telal, kralın askerleri düşmana karşı alarma geçiriyor ve hazırlıyorsa böylece çan da insanlık düşmanı olan şeytana karşı Süryanileri hazır duruma getirir.

4- Nasıl ki kral, telalın aracılığıyla askerlerine hediye dağıtmak için toplanıyorsa böylece çan da onları kral Mesih etrafında toplar ki onlara değişik manevi hediyeler vermesi için.

Bu inanç ile Süryanilerin çan çaldığı ifade edilmektedir.

Suruçlu Mor Yakup da yazdığı bir şiirinde yazdıklarımızı teyid ederken; “Şeytan çan sesinden korktuğunu ve irkildiğini açıklar”.

Süryanilerde cenaze törenleri ve geleneksel olarak ölüler için yapılan görevler nelerdir?

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.