ELEKTİRK
Mustafa İlhan
Köşe Yazarı
Mustafa İlhan
 

Çalma Davranışı Kleptomani

Çalma hastalığı olarak bilinen kleptomani, dürtü kontrol bozukluğu sınıfına giren psikolojik bir rahatsızlıktır. Hem hasta hem de yakınları için ciddi sonuçlar doğuran bu hastalık, psikoterapi ve ilaç tedavileri kullanılarak kontrol edilebilir. Çalma davranışı,başkalarının eşyalarını izinsiz kullanma,başkalarının eşyalarına zarar verme,bu eşyaları kendi mülkiyetine geçirme şeklinde kendisini gösterir. Çalma davranışının altında: Çocuğun kendine güvensizliği ve aşağılık duygusu Ben,biz ve özel mülkiyet kavramlarının gelişmemesi İlgi,sevgi ve değer yoksunluğu Olumsuz anne-baba tutumu ve olumsuz model alma Gizli saldırganlık,öçalma,başkalarını mahrum bırakma İlgi ve sevgiyi kendi üzerine çekme Geleceğe bakışının olumsuz olması gibi sebeplerden kaynaklanabilir. Bu davranışın önlenmesi ve iyileştirilmesi için; Çocuğa iyi model olmak Kendine güvenini ve özsaygısını oluşturmaya çalışmak Sosyal ilişki ve bütünleşmelerini sağlamak Çocuğun yaşadığı alanları kontrol altında bulundurmak Çocuğun yaptığı davranış karşısında bu davranışın çocuğun başına geldiğinde neler hissettiğini sormak ve bu sayede çocuğu duygularıyla yüzleştirmek Çocuğa görev ve sorumluluk İlgi,sevgi göstermek mümkünse her türlü ihtiyacını zamanında karşılamak ve başvurulacak kaynakları olmalıdır.
Ekleme Tarihi: 18 Ekim 2022 - Salı

Çalma Davranışı Kleptomani

Çalma hastalığı olarak bilinen kleptomani, dürtü kontrol bozukluğu sınıfına giren psikolojik bir rahatsızlıktır. Hem hasta hem de yakınları için ciddi sonuçlar doğuran bu hastalık, psikoterapi ve ilaç tedavileri kullanılarak kontrol edilebilir. Çalma davranışı,başkalarının eşyalarını izinsiz kullanma,başkalarının eşyalarına zarar verme,bu eşyaları kendi mülkiyetine geçirme şeklinde kendisini gösterir.

Çalma davranışının altında:

Çocuğun kendine güvensizliği ve aşağılık duygusu

Ben,biz ve özel mülkiyet kavramlarının gelişmemesi

İlgi,sevgi ve değer yoksunluğu

Olumsuz anne-baba tutumu ve olumsuz model alma

Gizli saldırganlık,öçalma,başkalarını mahrum bırakma

İlgi ve sevgiyi kendi üzerine çekme

Geleceğe bakışının olumsuz olması gibi sebeplerden kaynaklanabilir.

Bu davranışın önlenmesi ve iyileştirilmesi için;

Çocuğa iyi model olmak

Kendine güvenini ve özsaygısını oluşturmaya çalışmak

Sosyal ilişki ve bütünleşmelerini sağlamak

Çocuğun yaşadığı alanları kontrol altında bulundurmak

Çocuğun yaptığı davranış karşısında bu davranışın çocuğun başına geldiğinde neler hissettiğini sormak ve bu sayede çocuğu duygularıyla yüzleştirmek

Çocuğa görev ve sorumluluk

İlgi,sevgi göstermek mümkünse her türlü ihtiyacını zamanında karşılamak ve

başvurulacak kaynakları olmalıdır.

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.