ELEKTİRK
Mustafa İlhan
Köşe Yazarı
Mustafa İlhan
 

Ekran Bağımlılığı

Daima ekrana bakmayı gerektiren cihazları uzun süre kullanmanın bir adım ötesi, ihtiyaç olmadığı halde sürekli ekrana bakmak ve ekranları kullanmadan duramamak. Ekran bağımlılığı, zamanla günlük rutini etkileyen bir hal aldığında tehlike kendini gösteriyor demektir. Ekranlar, bir amaç değil bir araç olarak görülmeli. İşlerimizi kolaylaştırmalı, bizlere hız kazandırmalı fakat hayattaki tek eğlencemiz olmamalı. 24 saat içinde işine ve uyku düzenine ayırdığı zamanın bir o kadarını ekranlara ayırmaya başlayanlara ekran bağımlısı denebilir. Ekran bağımlılığının arkasında, bireyin kendi yaşantısından uzaklaşmak istemesi yatar. Sosyal paylaşımlarda başkalarının hayatlarına, televizyonlarda filmlerin ve dizilerin temalarına kendini kaptırmaktan zevk alan kişi, yapay dünyalarla zihnini rahatlatma yolu bulmuş demektir.Ekran bağımlılığı her yaşta kendini gösterebilir. İstatistiklere göre erkeklerde görülme olasılığı kadınlara göre üç kat fazla. Ekran bağımlılığı artık yüz kişiden neredeyse ikisinde görüldüğünden tedavi amaçlı klinik süreçler geliştirilmeye başlandı bile. Kimi sağlık kuruluşlarında telefon, bilgisayar, televizyon bağımlılığı için ayrı bir birim oluşturulmuş durumda. Yaş gözetmeyen bu davranışsal bağımlılık türü yeni jenerasyonu da oldukça etkiliyor. EKRAN BAĞIMLILIĞININ PANZEHİRİ DEMOKRATİK EBEVEYNLİK Çocuğu doğurmuş ama ne bir kontrol mekanizması kuruyor ne de ona şefkat gösteriyorsanız, ebeveynlik görevinizi yapmıyorsunuzdur. Çocuk akşam kaçta geldi, yemeğini yedi mi, dersine çalıştı mı, bilgisayarda ne oynuyor, ne izliyor, kimlerle nasıl bir ilişki kuruyor, bunlarla ilgilenmiyorsanız, ama aynı zamanda bir sevgi ve şefkat de göstermiyorsanız ihmalkâr ebeveynsinizdir. Pandemi koşullarında yeni nesil çocuklar eve kapandı, ekrandan eğitim gördü, sosyalleşemedi  kayıp kuşağın başlangıcı buradan gelmektedir. Çocukların 0-2 yaş arası dönemde hiçbir şekilde ekrana maruz kalmamaları gerekir.2-6 yaş arası dönemde günlük en fazla 1 saat ebeveyn gözetiminde kullanıma izin verilmelidir. 6 yaşından büyük çocuklar için de ekran karşısında geçirilecek süre ile ilgili net sınırlar olmalıdır. Ekran kullanımının çocuğunuzun yeterli uyku almasını engelleyecek, fiziksel aktivitesini azaltıcı veya başka davranışsal sorunları tetikleyici etki gösterecek yoğunlukta olmadığından emin olun. Çocuklarınızın güvenliği için internet kullanımlarını kontrol edin. Çocuklar ödevleri yaparken ekrana maruz kalmamalıdır. Ailecek birlikte TV, bilgisayar, tablet ve telefonların kapalı olduğu zamanlar planlayın. Akşam yemeklerinde telefonların ve televizyonun kapalı olmasını sağlayın. Ayrıca uyku saatinden 1 saat öncesinden itibaren de ekran kullanımı önlenmelidir.  
Ekleme Tarihi: 25 Ocak 2023 - Çarşamba

Ekran Bağımlılığı

Daima ekrana bakmayı gerektiren cihazları uzun süre kullanmanın bir adım ötesi, ihtiyaç olmadığı halde sürekli ekrana bakmak ve ekranları kullanmadan duramamak. Ekran bağımlılığı, zamanla günlük rutini etkileyen bir hal aldığında tehlike kendini gösteriyor demektir. Ekranlar, bir amaç değil bir araç olarak görülmeli. İşlerimizi kolaylaştırmalı, bizlere hız kazandırmalı fakat hayattaki tek eğlencemiz olmamalı. 24 saat içinde işine ve uyku düzenine ayırdığı zamanın bir o kadarını ekranlara ayırmaya başlayanlara ekran bağımlısı denebilir.

Ekran bağımlılığının arkasında, bireyin kendi yaşantısından uzaklaşmak istemesi yatar. Sosyal paylaşımlarda başkalarının hayatlarına, televizyonlarda filmlerin ve dizilerin temalarına kendini kaptırmaktan zevk alan kişi, yapay dünyalarla zihnini rahatlatma yolu bulmuş demektir.Ekran bağımlılığı her yaşta kendini gösterebilir. İstatistiklere göre erkeklerde görülme olasılığı kadınlara göre üç kat fazla. Ekran bağımlılığı artık yüz kişiden neredeyse ikisinde görüldüğünden tedavi amaçlı klinik süreçler geliştirilmeye başlandı bile. Kimi sağlık kuruluşlarında telefon, bilgisayar, televizyon bağımlılığı için ayrı bir birim oluşturulmuş durumda. Yaş gözetmeyen bu davranışsal bağımlılık türü yeni jenerasyonu da oldukça etkiliyor.

EKRAN BAĞIMLILIĞININ PANZEHİRİ DEMOKRATİK EBEVEYNLİK

Çocuğu doğurmuş ama ne bir kontrol mekanizması kuruyor ne de ona şefkat gösteriyorsanız, ebeveynlik görevinizi yapmıyorsunuzdur. Çocuk akşam kaçta geldi, yemeğini yedi mi, dersine çalıştı mı, bilgisayarda ne oynuyor, ne izliyor, kimlerle nasıl bir ilişki kuruyor, bunlarla ilgilenmiyorsanız, ama aynı zamanda bir sevgi ve şefkat de göstermiyorsanız ihmalkâr ebeveynsinizdir.

Pandemi koşullarında yeni nesil çocuklar eve kapandı, ekrandan eğitim gördü, sosyalleşemedi  kayıp kuşağın başlangıcı buradan gelmektedir.

Çocukların 0-2 yaş arası dönemde hiçbir şekilde ekrana maruz kalmamaları gerekir.2-6 yaş arası dönemde günlük en fazla 1 saat ebeveyn gözetiminde kullanıma izin verilmelidir. 6 yaşından büyük çocuklar için de ekran karşısında geçirilecek süre ile ilgili net sınırlar olmalıdır. Ekran kullanımının çocuğunuzun yeterli uyku almasını engelleyecek, fiziksel aktivitesini azaltıcı veya başka davranışsal sorunları tetikleyici etki gösterecek yoğunlukta olmadığından emin olun. Çocuklarınızın güvenliği için internet kullanımlarını kontrol edin. Çocuklar ödevleri yaparken ekrana maruz kalmamalıdır. Ailecek birlikte TV, bilgisayar, tablet ve telefonların kapalı olduğu zamanlar planlayın. Akşam yemeklerinde telefonların ve televizyonun kapalı olmasını sağlayın. Ayrıca uyku saatinden 1 saat öncesinden itibaren de ekran kullanımı önlenmelidir.

 

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.