Yusuf Peygamber gibi sarayda vezir olmayı ve Melik’in hazinelerini yönetmeyi kim istemez ki?
Ama bunun için önce “Yusuf” olmak gerekir.
1. Allah Yusuf’u seçmiş ve beğenmiştir. Aynı şekilde Allah seni de seçip beğenecektir. Böylece sen de “Sağlam bir zeminde olacak ve olayların doğru yolunu öğreneceksin”
2. Erişkinlik çağına ulaşınca sana da bir muhakeme yeteneği ve bilgi (yöntemi) bahşedilecektir. “Tevil (yorum)”, bir şeyi hakikatine döndürmektir. “Tevil il ehadis”, “olayların özünü kavramak için onları ilişki ve sebeplerine döndürmek” demektir.
3. Yusuf iyi bir gözlemciydi. İklim olaylarını çok iyi öğrenmişti. Nil’in taşması, göç hareketleri vb. olaylarla metafiziğin ilişkisini kavradı. Sen de olaylar Kur’an’ını okuyup anlamaya gayret göstereceksin.
Babası Yakub’un, on dört yıl boyunca öğrendiklerini Yusuf’a öğrettiği ifade edilmektedir. Rivayete göre Yusuf on yedi yaşına kadar okula (Bet Ha-Midraş) devam etmiş ve dinî konularda kardeşlerine yardım edecek kadar bilgi edinmiştir. Bundan dolayı babası Yusuf için, liderliğe ya da asalete işaret eden bir giysi olan uzun ve renkli bir pelerin yapmıştı.
Onun için insan, bitki ve hayvan topluluklarının yorumlamasını çok iyi biliyorlardı.
Cezaevinde gördüğü rüyanın yorumunda da bu bilgisini kullandı. Yorum yapmada yaşı, aile yapısı, aldığı eğitim ve yetiştiği çok üst düzey ortam etkili olmuştu.
Sen de en iyi eğitimi almaya gayret edeceksin.
4. Rüya kavramının gerçeğini bileceksin. Rüyalar, “hakiki” değil “temsili” bir manaya sahip olduğu için “tasdik” edilmezler, “tabir ve tevil” edilirler.
İbrahim’in oğlu İsmail’i kurban etme konusu, rüya ile amel edilmemesinin izahıdır. Rabbimiz diyor ki, “Ey İbrahim! Sen rüyanı tahkik ettin (gerçekleştirdin), hâlbuki tabir etmen gerekirdi (gerçekleştirmemek)”.
Yusuf’un rüya yorumu ile Süleyman’ın karınca ve kuşlarla konuşması, dini ve mucizevi bir olay değil, tabiata dönük bir olaydır.
Rüyalar bilinçdışının bir tezahürüdür. Bilinç onları dosyalıyor ve rüyada yeniden yaşıyoruz.
Hayal uyanıkken görülen rüya, rüya uyurken görülen hayaldir.
Sevgili Nebi’mizin gece yürüyüşü (İsra) Kur’an’la sabit rüyadır: “Sana onun rüyasını göstermiştik (İsra 17:60)”. Daha sonra İsra’nın yanına bir de miraç uydurdular.
Rüya yorumu sayesinde cezaevinden çıktı.
Sonuç: Allah aklını kullan diyor, rüyayı kullan demiyor.
5. Karşına çıkan her türlü kötülük ve tutkuya bağlı taşkınlığı (Vezirin karısı gibi) kendinden uzaklaştırmak için “Allah’a sığınırım çünkü zalimler asla başarıya ulaşamaz” diyeceksin ve Felak ve Nas Surelerini hayatına indireceksin.
6. Züleyha sarayda afet de olsa, sen baştan ayağa iffet olacaksın.
7. Gömleğini önden yırttırmayacaksın
8. Şu soruyu kendine soracaksın: “Manevi kölelik mi, fizikî kölelik mi: hangisi daha büyük onursuzluktur?” Asıl kölelik, aklın duygu tarafından tutuklanıp içgüdülerin insanı esir almasıdır”.
SONSÖZ: Yusuf zindanda özgür, Züleyha sarayda tutsaktır.
Kişiliğimizin oluşması için bize Yusuf Nebi örneğini veren Rabbimiz! Seni sınırsızca övüyor ve çok seviyoruz.