ELEKTİRK
Mustafa İlhan
Köşe Yazarı
Mustafa İlhan
 

Aile ve Çift Terapisi

"Eşimle aynı karaktere sahibiz ikimizde ailevi olaylardan dolayı çok çabuk sinirleniyoruz. Çoğu kavgalarımızda bir birimizi anlamıyoruz" diye başlayan bu gibi sorunlarınızla baş edemediğiniz taktirde aile hayatınız boşanmaya kadar gidebiliyor. Aile olmak iki kişinin kendi başına yaşadığı bir süreç değildir. Her iki kişi de kendi ailesinin onun üzerinde hem geçmiş etkisine hem de şuan ki etkisine maruz kalır. Ailesinin çocuk yetiştirme tarzı, evliliğe bakış tarzı, aldatmaya ve boşanmaya yaklaşımları, kadın ve erkek algıları geçmiş yaşamlarının etkileriyken, çiftin birbirine uyumu, aileye uygunluğu, her iki ailenin birbiriyle anlaşıp anlaşamaması gibi durumlar ise evlilik sürecindeki etkilerdir. Birçok çift bu etkilerden kendini koruyamaz ve etkiler zamanla çiftin sorunu haline gelebilir. Örneğin boşanmanın normal karşılandığı bir ailede büyüyen kişi en ufak sorunda boşanmayı gündeme taşırken, aldatmayı erkek için bir meziyet olarak gören bir ailede büyüyen kişi aldatmayı normal karşılayacaktır. Ya da aşırı kontrolcü bir aile ortamında büyüyen kişi kendi evliliğinde yaşadığı sorunu eşiyle çözmek yerine ailesine taşıyacaktır. Ailesini müdahaleye açık hale getirecektir. İşin trajik yanı bunu normal karşılayacaktır. Farklı kültür ve farklı aile ortamında büyüyen kişiler yeni kurdukları yuvaya bu farklılıkları taşıyacaklardır. Bu gayet normaldir. Fakat çiftlerden biri kendi katkılarının genel kabul görmesi gerektiğini ve aileye hakim olması gerektiğini savunduğunda çatışma yaşanacaktır. Gerek yetiştirilme tarzından gerek kültür farklılıklarından gerekse aile içi sorunlara yaklaşım tarzı açısından çiftler çoğu zaman kilitlenip kalırlar. En basit soruna bile çözüm üretemez hale gelirler. İşte bu nokta uzman bir aile terapisti devreye girerek çiftin aldatma, boşanma, cinsellik, anlaşamama, sağlıklı konuşamama veya ailelerin müdahalesi gibi sorunları nasıl çözecekleri konusunda çifte yardımcı olur. Ayrıca çiftin birbirini keşfetme evresinde yaşadıkları bazı sorunlar da vardır. İlişkiden beklentilerin uyuşmaması, çiften birinin diğerini kendi kariyer planına uygun davranmaya zorlaması gibi. Evlilik öncesi yaşanan bu sorunlar çiftin evliliğe veya ilişkinin geleceğine dair endişeye sevk etmektedir. Kişiler birbirini kaybetmemek adına bu konuları açıkça konuşmamakta ve için için gerginlik yaşamaktadır. Küçük olaylara büyük tepkiler vermektedirler. İşte bu noktada da bir uzman desteği gerekmektedir.
Ekleme Tarihi: 25 Ekim 2022 - Salı

Aile ve Çift Terapisi

"Eşimle aynı karaktere sahibiz ikimizde ailevi olaylardan dolayı çok çabuk sinirleniyoruz. Çoğu kavgalarımızda bir birimizi anlamıyoruz" diye başlayan bu gibi sorunlarınızla baş edemediğiniz taktirde aile hayatınız boşanmaya kadar gidebiliyor.

Aile olmak iki kişinin kendi başına yaşadığı bir süreç değildir. Her iki kişi de kendi ailesinin onun üzerinde hem geçmiş etkisine hem de şuan ki etkisine maruz kalır. Ailesinin çocuk yetiştirme tarzı, evliliğe bakış tarzı, aldatmaya ve boşanmaya yaklaşımları, kadın ve erkek algıları geçmiş yaşamlarının etkileriyken, çiftin birbirine uyumu, aileye uygunluğu, her iki ailenin birbiriyle anlaşıp anlaşamaması gibi durumlar ise evlilik sürecindeki etkilerdir.

Birçok çift bu etkilerden kendini koruyamaz ve etkiler zamanla çiftin sorunu haline gelebilir. Örneğin boşanmanın normal karşılandığı bir ailede büyüyen kişi en ufak sorunda boşanmayı gündeme taşırken, aldatmayı erkek için bir meziyet olarak gören bir ailede büyüyen kişi aldatmayı normal karşılayacaktır. Ya da aşırı kontrolcü bir aile ortamında büyüyen kişi kendi evliliğinde yaşadığı sorunu eşiyle çözmek yerine ailesine taşıyacaktır. Ailesini müdahaleye açık hale getirecektir. İşin trajik yanı bunu normal karşılayacaktır. Farklı kültür ve farklı aile ortamında büyüyen kişiler yeni kurdukları yuvaya bu farklılıkları taşıyacaklardır. Bu gayet normaldir. Fakat çiftlerden biri kendi katkılarının genel kabul görmesi gerektiğini ve aileye hakim olması gerektiğini savunduğunda çatışma yaşanacaktır.

Gerek yetiştirilme tarzından gerek kültür farklılıklarından gerekse aile içi sorunlara yaklaşım tarzı açısından çiftler çoğu zaman kilitlenip kalırlar. En basit soruna bile çözüm üretemez hale gelirler. İşte bu nokta uzman bir aile terapisti devreye girerek çiftin aldatma, boşanma, cinsellik, anlaşamama, sağlıklı konuşamama veya ailelerin müdahalesi gibi sorunları nasıl çözecekleri konusunda çifte yardımcı olur. Ayrıca çiftin birbirini keşfetme evresinde yaşadıkları bazı sorunlar da vardır. İlişkiden beklentilerin uyuşmaması, çiften birinin diğerini kendi kariyer planına uygun davranmaya zorlaması gibi.

Evlilik öncesi yaşanan bu sorunlar çiftin evliliğe veya ilişkinin geleceğine dair endişeye sevk etmektedir. Kişiler birbirini kaybetmemek adına bu konuları açıkça konuşmamakta ve için için gerginlik yaşamaktadır. Küçük olaylara büyük tepkiler vermektedirler. İşte bu noktada da bir uzman desteği gerekmektedir.

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.