(Siyasi Söylemlerin Etkisi)
Siyasi söylemlerde dinin kullanılmasının, yapılacak her hatanın şahıslara değil dine fatura edilmesine neden olacağı unutulmamalıdır.
Ülkemiz bölgede siyasetin en çok konuşulduğu bir yerdir. Siyasetin çok konuşulduğu ve günlük hayat üzerinde çok belirleyici olduğu toplumlarda, siyasetçilerin konuşmalarına ve açıklamalarına son derece özen göstermesi, özellikle dini söylemleri siyasetlerine alet etmemeleri gerekir. Çünkü İslam, her türlü siyasi görüş ve ideolojinin üstünde bir değerdir.
Din Siyaset Malzemesi Olmamalı
Siyasetçilerin tabii ki kişisel inanç ve kabulleri olabilir, ancak onlardan beklenen neye inanıp inanmalarından ziyade bağımsız olarak görevlerini hakkıyla yerine getirmeleridir. Tarih boyunca din ne zaman siyaset malzemesi yapıldıysa bundan her zaman din zararlı çıkmıştır.
Öte yandan belirli siyasi görüşlere ya da partilere destek veren kişilerin İslam’ı ya da dini tekellerine almaya kalkmaları, diğer görüşleri destekleyen kişi ve grupları ise din dışı gibi değerlendirmeleri de toplum üzerinde telafisi mümkün olmayan derin yaralara ve ayrışmalara neden olabilir. İnsanların dinden daha fazla uzaklaşmalarına meydan verir.
Siyasetçinin Yaptığı Hatanın Faturası Mensup Olduğu İnanca Çıkarılır
Siyasi söylemlerde dinin kullanılmasının, yapılacak her hatanın şahıslara değil dine fatura edilmesine neden olacağı unutulmamalıdır. İnancınızı çok fazla ön plana çıkartırsanız yaptığınız hatalar ya da aldığınız kararlar sizinle birlikte inancınızın da sorgulanmasına neden olur. Bu yüzden dini, her türlü siyasi tartışmanın dışında tutmak son derece önemlidir.
Hülasa: Bütün toplumlarda din çok önemli bir değerdir. Hatta çoğu insanlar için tartışılması dahi mümkün değildir. Özellikle de siyaset yapan insanlar söylemlerine çok dikkat etmek zorundadırlar. Mümkün olduğunca dini argümanları kullanmaktan uzak durmalıdır. Aksi halde yanlış algılara neden olabilirler. Bu da hem dine hem de dindarlara çok zarar verecektir.