ELEKTİRK
HASBİHAL
Köşe Yazarı
HASBİHAL
 

ÇAĞIMIZ HASTALIĞI DEİZM’İ TETİKLEYEN PROBLEMLER 15

(Dinde Olmayan Haramların Üretilmesinin Etkisi) Üzülerek ifade etmem gerekir ki İslam adına ve İslam’da olmayan birçok mesele ‘haram’ diye dine mal edilerek piyasada dolaştırılmaktadır. Bunların aslında dinde ciddi bir kaynağı da karşılığı da bulunmamaktadır.  Dinde olmayan birtakım şeylerin insanlar tarafından haram kılınmasının ve bunu yaparken Kur’an dışı bazı kaynakların referans gösteriliyor olmasının da önemli bir sorun olduğunu görmek gerekir. Özellikle gençler arasında; müzik, heykel, resim, dövme yaptırmak, evde köpek beslemek, satranç oynamak ya da midye ve karides gibi mezhep ya da zayıf rivayet temelli yasaklara yönelik haklı  tepkilerin oluştuğunu da görmek mümkündür. Dinde Olmayan Haramların İnsanlara Dayatılması İslam’a Zarar Verir Allah ve din inancı olan, aynı zamanda müzik tutkusu bulunan birine esasında dinde böyle bir yasak olmamasına rağmen müziğin haram kılınması durumunda bu kişi ya dini, ya da müziği tercih etmek gibi anlamsız bir tercihe zorlanır. Böyle bir durumda müziği tercih eden dinle arasına mesafe koyması ya da dini tercih etse de müzik tutkusunun kendi içinde bırakacağı yaradan dolayı dini suçlaması kaçınılmaz olacaktır. Burada müzik yapmanın yâda dinlemenin sakıncasının olmadığını ifade ederken; elbette ki ortaya çıkacak müziğin İslami kurallara aykırı olmaması gerektiğini de belirtmek zorundayız. Mesela, dinlenen müzik şehveti tahrik etmeyecek, şeriatın haram kıldığı herhangi bir şeyi övmeyecektir. Aksi halde böyle bir müziğin dinlenmesi uygun görülemez. Dinin asıl amaç ve hedefinin göz ardı edilerek, dinde olmayan kurallar üzerinden insanların hayatlarını yaşanmaz ve çekilmez bir hale getirmek dine hizmet etmeye değil aksine zarar vermeye neden olur. Hasıl-ı Kelam: İslam dininde haramların kesin bir delile dayanması gerekir. Aksi halde bir takım Kur’ana aykırı  zayıf rivayetlere yâda mezhep ihtilaflarında ortaya çıkan bazı meselelerin haram sayılması dine de, bu dinin mensupları olan Müslümanlara da, İslam imajına da zarar verdiği aşikardır. Bu durum gençlerin dinden uzaklaşmasına ve Deizm gibi kabulü mümkün olmayan inançların daha da yayılmasına neden olur. Burada asrımızda yaşayan İslam alimlerine büyük ve önemli görevler düşmektedir.
Ekleme Tarihi: 06 Ocak 2023 - Cuma

ÇAĞIMIZ HASTALIĞI DEİZM’İ TETİKLEYEN PROBLEMLER 15

(Dinde Olmayan Haramların Üretilmesinin Etkisi)

Üzülerek ifade etmem gerekir ki İslam adına ve İslam’da olmayan birçok mesele ‘haram’ diye dine mal edilerek piyasada dolaştırılmaktadır. Bunların aslında dinde ciddi bir kaynağı da karşılığı da bulunmamaktadır. 

Dinde olmayan birtakım şeylerin insanlar tarafından haram kılınmasının ve bunu yaparken Kur’an dışı bazı kaynakların referans gösteriliyor olmasının da önemli bir sorun olduğunu görmek gerekir. Özellikle gençler arasında; müzik, heykel, resim, dövme yaptırmak, evde köpek beslemek, satranç oynamak ya da midye ve karides gibi mezhep ya da zayıf rivayet temelli yasaklara yönelik haklı  tepkilerin oluştuğunu da görmek mümkündür.

Dinde Olmayan Haramların İnsanlara Dayatılması İslam’a Zarar Verir

Allah ve din inancı olan, aynı zamanda müzik tutkusu bulunan birine esasında dinde böyle bir yasak olmamasına rağmen müziğin haram kılınması durumunda bu kişi ya dini, ya da müziği tercih etmek gibi anlamsız bir tercihe zorlanır.

Böyle bir durumda müziği tercih eden dinle arasına mesafe koyması ya da dini tercih etse de müzik tutkusunun kendi içinde bırakacağı yaradan dolayı dini suçlaması kaçınılmaz olacaktır.

Burada müzik yapmanın yâda dinlemenin sakıncasının olmadığını ifade ederken; elbette ki ortaya çıkacak müziğin İslami kurallara aykırı olmaması gerektiğini de belirtmek zorundayız. Mesela, dinlenen müzik şehveti tahrik etmeyecek, şeriatın haram kıldığı herhangi bir şeyi övmeyecektir. Aksi halde böyle bir müziğin dinlenmesi uygun görülemez.

Dinin asıl amaç ve hedefinin göz ardı edilerek, dinde olmayan kurallar üzerinden insanların hayatlarını yaşanmaz ve çekilmez bir hale getirmek dine hizmet etmeye değil aksine zarar vermeye neden olur.

Hasıl-ı Kelam: İslam dininde haramların kesin bir delile dayanması gerekir. Aksi halde bir takım Kur’ana aykırı  zayıf rivayetlere yâda mezhep ihtilaflarında ortaya çıkan bazı meselelerin haram sayılması dine de, bu dinin mensupları olan Müslümanlara da, İslam imajına da zarar verdiği aşikardır. Bu durum gençlerin dinden uzaklaşmasına ve Deizm gibi kabulü mümkün olmayan inançların daha da yayılmasına neden olur. Burada asrımızda yaşayan İslam alimlerine büyük ve önemli görevler düşmektedir.

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.