ELEKTİRK
Yaşar Değirmenci
Köşe Yazarı
Yaşar Değirmenci
 

Zaman Yolcusuna Söylenecekler (21)

ZAMANIN DÜZENLENMESİ Günde bir saatlik tasarruf ömre ömür katar  Bir saat geç yatıp, bir saat erken kalkıldığında günde iki, senede 2x365=730 saat kazanılmış demektir. 4 yıl tahsil hayatı olan bir talebe 4x730-2920 saat kazanmış demektir. Bu zaman zarfında en az bir yabancı dil, bilgisayar, bir doktora tezi, herhangi bir mevzuda ihtisas yapma imkânına sahip olunabilir. Dikkat edilirse bu hesap dört yıl için alınmıştır. Bu hesap 4 ilkokul, 4 ortaokul, 4 lise, 4 fakülte olmak üzere 16 yıl üzerinden yapılırsa toplam 16x730=11680 saat eder. Bu da hayat içinde bir ömür daha kazanmak demektir. Az Uyku (Uyku-Vakit Münasebeti) Devamlı araştırma yapılan sahalardan biri de uykudur Uyku müddeti hakkında hålen geçerli yaygın kanaate göre yetişkinlerin günde 7 veya 9 saat uykuya ihtiyacı vardır. Ancak Amerika San Diego Üniversitesi araştırmacıları, günde 5 saat uykunun yetişkin bir insana kâfi geleceğini bildiriyorlar. Avrupalı uyku mütehassıslarından Dr. J. Zulley de yetişkin bir insanın günde beş saat uykuya ihtiyacı olduğunu öne sürmektedir. Avrupa Uyku Araştırmaları Kurulu Başkanı olan Dr. Zulley, uyku laboratuarlarında üzerinde araştırma yaptıkları insanların günde beş saatlik uykuyla yetindiklerini ve normal bir hayat sürdüklerini kaydederek yetişkinlerin günde 7-8 saat uyuması gerektiği yolundaki inancın yanlış olduğunu bildirmektedir. Günde dokuz saat uyuyanla beş saat uyuyanların aynı zindeliği ve dinamikliği gösterdikleri tecrübelerle sabittir. Peygamberimiz aleyhisselam gece uykusunun fazla olmamasına işaretle Davut'un oğlu Süleyman'a annesinin "Oğulcuğum, geceleyin fazla uyuma. Zira fazla uyku insanı kıyamet günü fakir bırakır" dediğini nakleder. Uykunun Kısaltılması Uykumuzun en mühim bölümü, uykuya daldıktan sonraki ilk üç saattir. Derin uyku denilen bu süre içinde vücudumuz ihtiyacı olan dinlenmeyi sağlar. Uykunun ikinci bölümü olan rüya bölümünde vücut rahatlamıştır ve uyanmaya hazırlanmaktadır. Uzmanlar beş saatlik uykunun insana yeteceğini söylemektedirler. Fakat ortalama sekiz saat uyuyan bir insanın bunu bir günde beş saate indirmesi zordur. Bu ani iniş, performans ve konsantrasyon bozukluğuna sebep olabilir. J. Zulley, her hafta ortalama olarak yarım saat daha az uyuyarak sıhhatli bir şekilde günde 5 saatlik bir uykuya erişilebileceğini belirtmektedir.
Ekleme Tarihi: 12 Nisan 2023 - Çarşamba

Zaman Yolcusuna Söylenecekler (21)

ZAMANIN DÜZENLENMESİ

Günde bir saatlik tasarruf ömre ömür katar 

Bir saat geç yatıp, bir saat erken kalkıldığında günde iki, senede 2x365=730 saat kazanılmış demektir. 4 yıl tahsil hayatı olan bir talebe 4x730-2920 saat kazanmış demektir. Bu zaman zarfında en az bir yabancı dil, bilgisayar, bir doktora tezi, herhangi bir mevzuda ihtisas yapma imkânına sahip olunabilir. Dikkat edilirse bu hesap dört yıl için alınmıştır. Bu hesap 4 ilkokul, 4 ortaokul, 4 lise, 4 fakülte olmak üzere 16 yıl üzerinden yapılırsa toplam 16x730=11680 saat eder. Bu da hayat içinde bir ömür daha kazanmak demektir.

Az Uyku (Uyku-Vakit Münasebeti)

Devamlı araştırma yapılan sahalardan biri de uykudur Uyku müddeti hakkında hålen geçerli yaygın kanaate göre yetişkinlerin günde 7 veya 9 saat uykuya ihtiyacı vardır. Ancak Amerika San Diego Üniversitesi araştırmacıları, günde 5 saat uykunun yetişkin bir insana kâfi geleceğini bildiriyorlar.

Avrupalı uyku mütehassıslarından Dr. J. Zulley de yetişkin bir insanın günde beş saat uykuya ihtiyacı olduğunu öne sürmektedir. Avrupa Uyku Araştırmaları Kurulu Başkanı olan Dr. Zulley, uyku laboratuarlarında üzerinde araştırma yaptıkları insanların günde beş saatlik uykuyla yetindiklerini ve normal bir hayat sürdüklerini kaydederek yetişkinlerin günde 7-8 saat uyuması gerektiği yolundaki inancın yanlış olduğunu bildirmektedir. Günde dokuz saat uyuyanla beş saat uyuyanların aynı zindeliği ve dinamikliği gösterdikleri tecrübelerle sabittir.

Peygamberimiz aleyhisselam gece uykusunun fazla olmamasına işaretle Davut'un oğlu Süleyman'a annesinin "Oğulcuğum, geceleyin fazla uyuma. Zira fazla uyku insanı kıyamet günü fakir bırakır" dediğini nakleder.

Uykunun Kısaltılması
Uykumuzun en mühim bölümü, uykuya daldıktan sonraki ilk üç saattir. Derin uyku denilen bu süre içinde vücudumuz ihtiyacı olan dinlenmeyi sağlar. Uykunun ikinci bölümü olan rüya bölümünde vücut rahatlamıştır ve uyanmaya hazırlanmaktadır.

Uzmanlar beş saatlik uykunun insana yeteceğini söylemektedirler. Fakat ortalama sekiz saat uyuyan bir insanın bunu bir günde beş saate indirmesi zordur. Bu ani iniş, performans ve konsantrasyon bozukluğuna sebep olabilir. J. Zulley, her hafta ortalama olarak yarım saat daha az uyuyarak sıhhatli bir şekilde günde 5 saatlik bir uykuya erişilebileceğini belirtmektedir.

Yazıya ifade bırak !
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.