ZAMANIN DÜZENLENMESİ
Arkadaş Seçimi
Zamanın değerlendirilmesi ile ilgili mühim tedbirlerden biri de iyi arkadaş seçimidir. Bir ömrün Allah huzurunda hesabı verilemeyecek kadar kötü geçmesine ve maruz kalınacak ebedi hüsranın arkadaş yüzünden olabileceğine şu âyet şaha- det etmektedir: "O gün (kıyamet günü), zalim kimse ellerini ısırıp keşke peygamberle beraber bir yol tutsa idim, vay başıma gelenlere, keşke falancayı dost edinmese idim. And olsun ki beni, bana gelen Kur'an'dan o saptırdı..." der. (Furkan 25-29)
Yine Kur'an-ı Kerim'de "Ey İnsanlar! Allah'tan korkun, bir de sadıklarla (doğrularla) beraber olun." (Tevbe 118) ve "Zalimlere (hayırsız ve şerli kimselere) meyletmeyin (yakın olup sevgi göstermeyin) sonra size ateşi dokunur." (Hûd 113) âyetleriyle kötü arkadaşlara meyletmememiz tavsiye buyrulmaktadır.
Peygamberimiz "Kişi arkadaşının yolu üzerinedir." buyurarak arkadaş seçimine dikkat çekmişlerdir. "Arkadaşını söyle bana, kim olduğunu söyleyeyim sana." atasözü de keza bu hususu izah etmektedir. O hâlde bizim vaktin değerini bilenlerle arkadaşlık etmemiz zarurettir. Peygamberimizin buyurduğu bir başka hadis-i şerifte "İyi arkadaşla fena arkadaşın benzeri, iyi koku satanla demirci gibidir. Misk satan adam ya sana güzel kokusundan bir şey verir veya sen satın alırsın. Hiç olmazsa hoş koku koklarsın. Körük çeken demirciye gelince ya kıvılcım isabet eder elbiseni yakarsın, yahut körüğünün fena kokusundan eza görürsün." buyurulmaktadır. bir
Fahr-i Kâinat Efendimiz "Biriniz kiminle dost olacağına iyi baksın." ikazlarıyla zamanımızı geçireceğimiz arkadaşlarımıza dikkat etmemiz gerektiğine işaret etmişlerdir.
Bir başka hadis-i şerifte "Kişinin arkadaşı, aklına delildir. İnsan sevdiği ile beraberdir." buyurulmaktadır.
Ebu Zer Hazretleri, "Yalnızlık kötü arkadaştan, iyi arkadaş da yalnızlıktan iyidir." Ve Halit bin Saffan Hazretleri "Insanlar arasında en âcizi dost bulamayandır, bundan daha acizi bulduğu dostu kaybedendir." sözleriyle dikkatlerimizi iyi arkadaş üzerine çekmişlerdir.
İmam Gazali Hazretleri arkadaşı üçe ayırır. Gıda gibi olan arkadaşlar (her zaman lazım), ilaç gibi olan arkadaşlar (lüzumunda lazım), hastalık gibi olan arkadaşlar, (hiç lazım değil)
Cafer-i Sadık Hazretleri de beş kişiyle arkadaşlık yapmamamızı buyuruyor. Yalancıyla, cimriyle, ahmakla, korkakla, günahında ısrar edenlerle.
Şeyh Sadî meşhur eseri Gülistan'da arkadaş bahsi ile ilgili şu nükteyi nakleder: Hazreti Lut'un zevcesi kötülerle arkadaş olduğu için hanedan-ı nübüvvetten olmak şerefini kaybetti. Halbuki Ashab-ı Kehf'in köpeği birkaç gün iyilerin arkasına düştü, ebedî şeref kazandı..
BİRKAÇ NOT
• Dinimiz insan ömrünü belli başlı aşamalar içinde mütalaa eder.
• Her aşamanın kendine has hususiyetleri, vazifeleri vardır. Mü'min, her merhalede ömrünü tanzim ederek gittikçe olgunlaşıp tekamül edecektir.
• Insan ömrünün en mühim merhalesi, doğumdan 15 veya 18 yaşma kadar olan merhaledir; çünkü 18 ya- şına kadar olan kısım hazırlanma safhasıdır. Okullar, öğretim programına erken başlar, lüzumlu bilgiler verir, yetiştirici olmayan işlerle meşgul etmez ve benzeri prensipler çerçevesinde zamanı düzenlerse milleti meydana getiren fertler daha faydalı hâle gelirler.