Batılılarda Zaman
"Süzülüp giden dalga, bir daha kaynağına dönmez. Saat bir kere geçti mi dönmemek üzere geçmiştir." Ovidüs
ABD başkanlarından Lincoln, çocukluğunda bir çiftçinin yanında ırgat olarak çalışırken çift süren hayvanlara istirahat verdiğinde kitap okuyarak bazı okulları dışarıdan bitirdiği gibi bakkal çıraklığı yaparken müşteri olmadığı saatlerde kitap okuyup ders çalışarak liseyi bitirmiş, daha sonra da hukuk fakültesinden mezun olup baro imtihanlarına girmiş, avukat olmuş, başkanlığa kadar yükselmiştir.
İnsanın konuşacağı, anlatacağı şeyleri belli zamana sığdırma şartı bakımından Eisenhower'ın başına gelenler dikkat çekicidir. 1956'da ikinci defa başkan seçilebilmek için partisinin kampanya konuşmasını CBS TV şirketine yüz binlerce dolar verilerek alınan 10 dakikalık zamana sığdıramamış, sözleri 10. dakikanın sonunda kesilmiştir.
Amerika'nın ilk başkanı George Washington'un sekreteri bir gün geç kalışını saatinin geri kaldığına bağlayarak özür diler. George Washington der ki: "O hâlde, ya sen yeni bir saat bulacaksın veya ben yeni bir sekreter..."
ABD'de yapılmış çarpıcı bir araştırma, insanların dünya sürgünlerini nasıl tamamladıklarına dair makta. Milliyet gazetesinin yayımladığı bu araştırmada insan çarpıcı ömrü ortalama 78 yıl olarak hesaplanmış uzmanlar tarafından. Sonra da şu ibretâmiz sonuçlara ulaşmışlar:
1. Ortalama bir ABD'li; 25 yıl uyuyor.
2. 10 yıl çalışıyor. (20-65 yaş arası haftada 40 saat çalışanlar)
3. Kadınlar 17 yılını sadece kilo vermek için harcıyor.
4. 9 sene televizyon seyrediyor.
5. 48 gün yataktan çıkmıyor. (Araştırmada ortalama cinsel ilişki süresinin 7 ila 15 dakika arası değiştiği düşünüldü, deniyor)
6. 14 gün boyunca öpüşüyor.
7. 2 yıl reklam izliyor.
8. 1 yıl ev temizliği yapıyor.
9. Yemek yapmak için 2,5 senelerini harcıyor.
10. Yaklaşık 4,5 sene araç sürüyor.
11. Yılda 38 saatten 3 ayı trafikte geçiyor.
12. 1,5 seneyi banyoda harcıyor.
13. 92 gününü tuvalette geçiriyor.
14. Ömrünün yüzde 90'ını dışarıda değil kapalı ortamda geçiriyor.
15. Yılda 2 bin rüya görüyor.
16. Kadınlar 8 yılını alışverişe harcıyor.
17. Yine kadınlar 1,5 senesini saç yaptırmaya ayırıyor.
18. Bir işçi 5 yıl boyunca masasından kalkmıyor.
19. Ortalama bir işçi 2 senesini toplantılara harcıyor.
20. Ve yine ortalama bir kişi ömrü boyunca 2 milyon kez birine söz veriyor.
Bu araştırmada ortaya çıkan sonuç, yani insan ömrünün ne kadarını nelere harcıyor verileri, ülkeden ülkeye nisbeten değişebilir. Ama özde değişeceğini pek sanmıyorum. Malum ülkeler globalleştikçe toplumların hayat tarzları, tüketim alış- kanlıkları ve hayattan beklentileri de aynileşiyor.
Mekânı temel alan ve onu merkezine yerleştiren Batı me deniyeti daha çok somut ve sınırlı bir dünya kurmuştur. Batlılaşma yolculuğumuzun, birçok değerimizi alt üst ettiği gibi vakit anlayışımızı da alt üst ettiği bir gerçek. Günümüzde "Bat saati(modern zaman anlayışı)" vakitlerimizi tek düze hale ge tirip homojenleştirmiş, günün hatta neredeyse senenin bütün zamanlarını sıradan, sıkıcı ve yorucu bir hale sokmuştur.