Mardin’de Süryaniler Paskalya Bayramını Coşkuyla Kutladı
Mardin’de Süryaniler Paskalya Bayramını Coşkuyla Kutladı
Mardin’de yaşayan Süryaniler, Paskalya Bayramı’nı tarihi Kırklar Kilisesi’nde düzenlenen geleneksel ayinle kutladı. Farklı dinlerden vatandaşların da katıldığı bayram kutlaması, kente özgü hoşgörü kültürünü bir kez daha gözler önüne serdi.
Kırklar Kilisesi’nde düzenlenen Paskalya ayinini, Mardin-Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen ve Başpapaz Gabriel Akyüz yönetti. Ayin sırasında Türkçe, Arapça, İbranice ve Süryanice ilahiler seslendirildi. Özmen’in üç dilde yaptığı konuşma, katılımcılardan büyük ilgi gördü.
Mardin’de Dinler Arası Hoşgörü Bir Kez Daha Sergilendi
Ayin öncesinde kiliseye gelen Süryaniler, çocuklarıyla birlikte mum yakıp dua etti. Ayin sonrası düzenlenen bayramlaşma etkinliğine Müslüman komşular da katıldı. Bu görüntüler, Mardin’in farklı inançlara ev sahipliği yapan barışçıl yapısını bir kez daha gösterdi.
"Dünyaya Barış Getirmesini Diliyoruz"
Süryani Ortodoks Vakfı Başkanı Murat Özberk, “Özellikle Gazze’de yapılan zulmün, Ukrayna-Rusya arasındaki gibi bütün savaşların barışla sonuçlanmasını diliyoruz. Bu bayramda herkes için, bütün dünya için dua ediyoruz. Barışın sağlanmasını diliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Murat Özberk ayrıca, "Geçtiğimiz günlerde Ramazan Bayramı'nı hep birlikte kutladık. Bugün Paskalya Bayramı’nı kutluyoruz. Dört bayramı Süryaniler ve Müslümanlar kardeşlik içinde, birbirimize saygılı bir şekilde kutluyoruz. Bunun tüm dünyaya örnek olmasını temenni ediyoruz." dedi.
Katılımcılardan Duygusal Mesajlar
Ayine katılan Süryanilerden Züheyr Özberk, “Binlerce yıldır bu coğrafyada kardeşçe kutladığımız bayramı yine sevinçle karşıladık. Paskalya Bayramı’mızın tüm dünyaya, Orta Doğu’ya ve ülkemize huzur getirmesini diliyoruz.” sözleriyle duygularını dile getirdi.
Rusya’dan kutlamaya katılan Olga Bugrimova ise, "Çünkü ilk defa bunu gördüm ve çok heyecanlı hissediyorum. Çok güzel, muhteşem geçti. Görünce çok mutlu oldum." dedi.