Türkiye’den Şam’a Tarihi Ziyaret

KIR'ATIM GÜNCEL HABERLER (KIRATIM HABER) - KIR'ATIM GAZETESİ | 21.04.2025 - 08:40, Güncelleme: 21.04.2025 - 08:40
 

Türkiye’den Şam’a Tarihi Ziyaret

Ticaret Bakanı Ömer Bolat başkanlığındaki Türk heyeti, Suriye’nin yeni hükümetinin kurulmasının ardından Şam’a düzenlenen ilk resmi ziyareti gerçekleştirdi. Heyette yer alan Yönetim Kurulu Başkanı Hatip Çelik de görüşmelere katıldı.
Ziyaret kapsamında ticaret, gümrük, ulaştırma, yatırım ve enerji alanlarında üst düzey temaslarda bulunuldu. İlk toplantı Suriye Ekonomi Bakanlığı’nda gerçekleştirildi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Suriye Ekonomi Bakanı Nidal Şaar arasındaki görüşmede iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi ele alındı.   Bakan Bolat, “Yeni ve özgür Suriye’nin istikrarı ve kalkınması için Türkiye her alanda desteğe hazırdır. Suriye’nin yeniden güçlü bir ekonomiyle ayağa kalkması için birlikte çalışacağız” dedi. Ekonomi Bakanı Şaar ise, “Türkiye ile tarih, kültür ve coğrafya bakımından çok yakınız. Bu ziyareti tarihi bir adım olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.   ULAŞTIRMADA İŞ BİRLİĞİ MESAJI Heyetin ikinci durağı Suriye Ulaştırma Bakanlığı oldu. Görüşmelerin ardından konuşan Bakan Bolat, ulaşım altyapısının onarılması ve geliştirilmesinin önemine vurgu yaparak, “Ekonomik entegrasyon için ulaştırma altyapısı büyük önem taşıyor” dedi. Suriye Ulaştırma Bakanı Yarub Süleyman Bedir de, “Devrim sonrası Türkiye’nin desteğini görmek bizim için çok değerli. İş birliğimizi daha da güçlendirmek istiyoruz” dedi.   MALİYE BAKANLIĞIYLA STRATEJİK ORTAKLIK GÖRÜŞMESİ Ticaret Bakanı Bolat, Suriye Maliye Bakanı Muhammed Yusr Berniyye ile de bir araya geldi. Görüşmede, özel sektörün ekonomideki rolü ve yatırım fırsatları konuşuldu. Berniyye, “Yeni Suriye’de özel sektör ön planda olacak. Türkiye’nin deneyimlerinden faydalanmak istiyoruz” diye konuştu.   BAŞKAN HATİP ÇELİK’TEN ÖNEMLİ TEKLİFLER Ziyarette söz alan Yönetim Kurulu Başkanı Hatip Çelik ise ekonomik iş birliğini güçlendirmeye yönelik şu önerilerde bulundu: 1980’den bu yana kapalı olan Şenyurt (Dırbesiye) Gümrük Kapısı’nın yeniden açılması, Nusaybin (Kamışlı) Sınır Kapısı’nın ticaret için aktif hale getirilmesi,  Mardin Havalimanı ile Şam arasında doğrudan uçuşların başlatılması, Suriye’ye uygulanan gümrük vergilerinin yeniden düzenlenmesi, Demiryolu hattının onarılarak taşımacılığa açılması,  Ticaret Bakanlığı’nın hedef pazar listesine Suriye’nin de dahil edilmesi İki ülke arasında yeni dönemde daha güçlü bir ekonomik ve siyasi iş birliğinin kurulması yolunda önemli bir adım olarak değerlendirildi.        
Ticaret Bakanı Ömer Bolat başkanlığındaki Türk heyeti, Suriye’nin yeni hükümetinin kurulmasının ardından Şam’a düzenlenen ilk resmi ziyareti gerçekleştirdi. Heyette yer alan Yönetim Kurulu Başkanı Hatip Çelik de görüşmelere katıldı.
Ziyaret kapsamında ticaret, gümrük, ulaştırma, yatırım ve enerji alanlarında üst düzey temaslarda bulunuldu. İlk toplantı Suriye Ekonomi Bakanlığı’nda gerçekleştirildi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Suriye Ekonomi Bakanı Nidal Şaar arasındaki görüşmede iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi ele alındı.
 
Bakan Bolat, “Yeni ve özgür Suriye’nin istikrarı ve kalkınması için Türkiye her alanda desteğe hazırdır. Suriye’nin yeniden güçlü bir ekonomiyle ayağa kalkması için birlikte çalışacağız” dedi.
Ekonomi Bakanı Şaar ise, “Türkiye ile tarih, kültür ve coğrafya bakımından çok yakınız. Bu ziyareti tarihi bir adım olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.
 
ULAŞTIRMADA İŞ BİRLİĞİ MESAJI
Heyetin ikinci durağı Suriye Ulaştırma Bakanlığı oldu. Görüşmelerin ardından konuşan Bakan Bolat, ulaşım altyapısının onarılması ve geliştirilmesinin önemine vurgu yaparak, “Ekonomik entegrasyon için ulaştırma altyapısı büyük önem taşıyor” dedi. Suriye Ulaştırma Bakanı Yarub Süleyman Bedir de, “Devrim sonrası Türkiye’nin desteğini görmek bizim için çok değerli. İş birliğimizi daha da güçlendirmek istiyoruz” dedi.
 
MALİYE BAKANLIĞIYLA STRATEJİK ORTAKLIK GÖRÜŞMESİ
Ticaret Bakanı Bolat, Suriye Maliye Bakanı Muhammed Yusr Berniyye ile de bir araya geldi. Görüşmede, özel sektörün ekonomideki rolü ve yatırım fırsatları konuşuldu. Berniyye, “Yeni Suriye’de özel sektör ön planda olacak. Türkiye’nin deneyimlerinden faydalanmak istiyoruz” diye konuştu.
 
BAŞKAN HATİP ÇELİK’TEN ÖNEMLİ TEKLİFLER
Ziyarette söz alan Yönetim Kurulu Başkanı Hatip Çelik ise ekonomik iş birliğini güçlendirmeye yönelik şu önerilerde bulundu:
1980’den bu yana kapalı olan Şenyurt (Dırbesiye) Gümrük Kapısı’nın yeniden açılması, Nusaybin (Kamışlı) Sınır Kapısı’nın ticaret için aktif hale getirilmesi,  Mardin Havalimanı ile Şam arasında doğrudan uçuşların başlatılması, Suriye’ye uygulanan gümrük vergilerinin yeniden düzenlenmesi, Demiryolu hattının onarılarak taşımacılığa açılması,  Ticaret Bakanlığı’nın hedef pazar listesine Suriye’nin de dahil edilmesi İki ülke arasında yeni dönemde daha güçlü bir ekonomik ve siyasi iş birliğinin kurulması yolunda önemli bir adım olarak değerlendirildi.
 
 
 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.